Vejrudsigter

Klimaforandringer med hedebølger, tørke og skovbrande rammer Spanien hårdt

De kommende dage byder på 35 til 40 grader i Sydspanien, og det peger direkte ind i fremtidens klima.

Spanien og Portugal lider under en tidlig og ekstrem hedebølge, hvor termometrene de næste dage ventes at nå op mellem 35 og 40 grader.

Fem spanske byer målte tirsdag over 35 grader, og varmen vil kulminere de næste dage. Der kommer ny varmerekord, og måske kan den nye rekord komme op på 40 grader.

Den gamle aprilrekord er målt i Murcia i 2011 og lyder på 37,4 grader. Den rekord kan måske allerede stå for fald i dag, imens de kommende dage bliver endnu varmere.

Den højeste målte temperatur nogensinde, som er målt i Spanien, er 47,6 grader og målt i Cordoba i august 2021.

Netop Cordoba kan ifølge prognoserne nå op mellem 38 og 40 grader torsdag og fredag.

Klimaforandringer rammer Portugal og Spanien hårdt

I store træk byder fremtidens klima på mere årlig nedbør i Nordeuropa, mens der kommer markant mindre regn nær Middelhavet.

I Spanien og Portugal vil højere temperaturer og langvarige hedebølger betyde, at tørkeproblemerne bliver endnu værre. I 2060 ventes der at være 10 til 15 dage flere om året med temperaturer over 40 grader.

Spanien er et stort landbrugsland, og en meget stor del af det spanske vandforbrug bruges til at producere fødevarer.

Vandforbruget og klimaforandringerne betyder, at 20 procent af det spanske fastland er ved at blive til ørken. Fordampningen er større end tilførslen af vand, og vegetationen får stadigt dårligere vilkår.

Sommertørken i 2022 kan mærkes i 2023

Sidste år led Spanien hårdt på grund af skovbrande og tørke. 2022 blev det varmeste år målt i Spanien, og kun to gange tidligere har man fået så lidt nedbør.

Nedenstående grafik er fra det spanske meteorologiske institut Aemet og viser et tørkekort for april 2022 og 2023. Den mørkerøde farve viser ekstrem tørt (angivet som extremadamente seco på kortet, red.). Situationen i 2022 var meget bedre. Her viser de blå farver, at jorden ved indgangen april var meget mere fugtig.

Tørkekort Spanien april 2022
Tørkekort Spanien april 2023

Den voldsomme tørke sidste sommer og en mangelfuld vinternedbør betyder, at vandreservoirerne i Spanien er meget begrænsede. Det gør Spanien ekstra sårbar.