Døde hajer, fastfrosne broer og pingviner, der må indendørs – så koldt er der i Nordamerika

USA og Canada er for tiden udsat for kraftig frost. Her er 10 eksempler på konsekvenserne af den ekstreme kulde.

Det nordamerikanske kontinent er frostramt i en sådan grad, at selv sydstaterne Texas, Mississippi og Alabama mellem jul og nytår har været omfattet af CNN’s vejrudsigter om snefald.

Årsagen er en kraftig kuldebølge, som henover jul og nytår har ramt både Canada og USA, og som mange steder har sendt temperaturen langt under frysepunktet.

Vintervejret ser endda ud til at fortsætte med mere end 20 minusgrader i New York Citys prognoser for weekenden - så koldt, at vejsalt mister sin optøende effekt.

Det er dog stadig langt fra de mere end 40 minusgrader, som for nylig er blevet målt i Canada, og som sammen med chill-faktoren gør området koldere end dagtemperaturer på Mars - en planet, som vel at mærke i gennemsnit ligger 225 millioner kilometer længere væk fra Solens varme end Jorden.

Ekstremt og langvarigt

Ifølge TV 2s vejrvært Thomas Mørk skyldes den ekstreme kulde et usædvanligt stort udsving på jetstrømmen, der normalt adskiller vinterkulden mod nord fra mildere luft mod syd.

- Og da man samtidig har bjergene mod vest i USA og Canada, har man noget nær optimale forhold for sådanne kuldefrembrud. Mild luft fra Stillehavet har nemlig svært ved at strømme ind over kontinentet, forklarer vejrværten.

Trods de "optimale" forhold kalder Thomas Mørk dog også den aktuelle kulde for "ekstrem" og flere steder "usædvanligt langvarig".

Det viser sig også i de mange kulderekorder siden juledagene og til i dag, fra nord til syd. Blandt andet i Sioux City, Iowa, hvor man med -33,3 grader tirsdag morgen ikke har målt lavere temperaturer siden januar 1970.

Eller eksempelvis Charleston, South Carolina, som ligger på breddegrad med De Kanariske Øer, men som den 1. januar havde en temperatur på blot 1,1 grader.

Så koldt er det i Nordamerika

Halvanden meter sne på få døgn

Thomas Berry fjerner sne fra fortovet i Erie i Pennsylvania efter rekordkraftigt snefald den 27. december 2017. Foto: Robert Frank / Scanpix Denmark
Erie, Pennsylvania
På blot et par døgn oplevede indbyggere i byen Erie at blive begravet i halvanden meter sne.
Det skyldtes et fænomen kaldet sørøg, hvor særdeles kold luft bevæger sig ud over en relativt lun sø eller hav og fortættes - og derefter daler ned som sne.

Hårdtprøvede pingviner

I Canada måtte 51 kejserpingviner søge indendørs på grund af kulde. Billedet er dog af kongepingviner i Wien. Foto: Claus Fisker / Scanpix Danmark
Calgary, Canada
Med temperaturer på -28 grader celcius i snit og en chillfaktor, der får det til at føles som -40 grader, tog en canadisk zoo ingen chancer med sine 51 kejserpingviner.
Trods fuglenes antarktiske baggrund blev de således flyttet inden døre for at kunne få lidt mere varme – særligt med omtanke for pingvinflokkens ene unge.

Stivnet vandfald

Frossent vandfald ved Minneapolis, Minnesota. Foto: WCCO / CNN
Minneapolis, Minnesota
På grund af kulden er flere vandfald frosset til is. Blandt andet et mere end 16 meter højt et af slagsen nær hovedstaden Minneapolis i den amerikanske delstat Minnesota.
Også store dele af Niagara Falls på grænsen mellem den canadiske delstat Ontario og den amerikanske delstat New York er frosset til.

Fastfrossen bro

Fastfrossen broklap i Green Bay, Wisconsin. Foto: WFRV / CNN
Green Bay, Wisconsin
Borgere i byen Green Bay er ikke kun udfordrede med sne og glatte veje. Mange måtte også tage en omvej, efter at en af byens broer frøs fast, mens broklappen var i løftet position.

Dampende søer

Sørøg over Lake Superior. Foto: AP
Duluth, Minnesota
Når særdeles kold luft bevæger sig ud over en relativt lun sø eller hav, fortættes det til tider i et fænomen kaldet sørøg.
Ved Lake Superior nær byen Duluth i Minnesota var fænomenet anden juledag så tæt, at søen var decideret indhyllet i vanddamp.

Hajer døde af kuldechok

Rævehaj, som formentlig er død af kuldechok. Foto: Atlantic White Shark Conservancy / Facebook
Cape Cod Bay, Massachusetts
Kulden rammer ikke kun landjorden, men også havet. I Cape Cod Bay syd for Boston har naturorganisationen Atlantic White Shark Conservancy således slået billeder op af to rævehajer, som “sandsynligvis er strandet på grund af kuldechok”.

Vand fryser i luften

En kop vand, der fryser til is i luften efter at være blevet kastet i vejret. Foto: Éric Foidart / Twitter
Winnipeg, Canada
I den canadiske delstat Manitoba har borgeren Éric Foidart tweetet et filmklip, hvor han demonstrerer præcis, hvor kold hovedstaden, Winnipeg, er blevet.
I videoen kaster han en kop flydende vand op i luften – og væsken når at fryse til, inden den rammer jorden igen.
Også på bjerget Mount Washington i New Hampshire, USA, har en vejrobservatør demonstreret, hvordan selv kogende vand fryser til is i luften. 

Aflyst vinterbad

Flere steder var det årlige nytårsbad Polar Bear Plunge aflyst - men i Brooklyn, New York, holdt vinterbadere stadig fanen højt. Foto: STEPHANIE KEITH / Scanpix Denmark
Chicago, Illinois
Flere steder i verden afholdes der hver vinter såkaldte Polar Bear Plunges – fælles vinterbad, som ofte samler penge ind til godgørende formål.
De kolde dyp foregår ofte omkring nytår, men temperaturerne i Nordamerika har fået flere arrangører til at aflyse badene i blandt andet Illinois, New Jersey, Pennsylvania og Rhode Island.
I Toronto, Canada, er der tale om den første aflysning i 13 år.

Ishockey i varmen

Der var tyk is på søen udenfor, men på grund af ekstrem kulde måtte en canadisk ishockeyturnering alligevel rykke indendørs. Her dog et billede fra VM i 2013. Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Scanpix Denmark
Ottowa, Canada
I vinterhalvåret skal der ofte meget til at flytte canadierne indendørs, når det kommer til ishockey. Ikke desto mindre tweetede turneringen Bell Capital Cup, at man ville flytte ungdomskampene indendørs på grund af ”ekstremt koldt vejr”.

Rekordhøjt gasforbrug

Kulden får amerikanerne til at brænde naturgas som aldrig før. Foto: TV ØST
USA
Den nuværende kuldebølge, som har påvirket en række delstater fra nord til syd – inklusiv Texas, Mississippi og Alabama – har fået amerikanerne til at fyre op som aldrig før. På nytårsdag forbrændte befolkningen således mere end 4 millioner kubikmeter gas og slog dermed den tidligere dagsrekord fra 2014. 

På kortet nedenfor kan du se, hvor på kontinentet de forskellige kuldechok udspiller sig:

Så koldt er det i Nordamerika