Varmeste sommer i oceanerne siden 1880

16x9

Sommeren 2009 blev globalt set meget varm. Temperaturen i oceanerne var varmere end nogensinde registreret.

Ifølge data fra USA's nationale klimadatacenter, så blev sommeren 2009 en af de varmeste vi har oplevet på Kloden siden målingerne begyndte i 1880.

Den kombinere temperatur af både landområder og oceaner blev 0,59° varmere end normalt og dermed blev det den tredje-varmeste sommer i mindst 129 år.

Temperaturen i oceanerne blev de højeste sommertemperaturer, der er registret. Med en temperatur på 0,58° over normalen, så blev oceantemperaturen 0,1° varmere end rekordsommeren fra 1998.

1998 er det hidtilæ varmeste år på Kloden - og dengang oplevede man som i år fænomenet El Niño, der udmærker sig ved at temperaturen i den østlige del af Stillehavet på den sydlige halvkugle er varmt.

I år var også havtemperaturen omkring Grønland meget varmere end man tidligere har set det.

De rekordhøje sommertemperaturer i oceanerne var ikke blot isoleret til en enkelt måned - eller til en enkelt halvkugle.

I både juni, juli og august måltes den højeste globale havtemperatur på Kloden gennem tiderne for hver af de respektive måneder.

I juni måned, der blev den varmeste af de tre sommermåneder, blev der endda sat ny varmerekord for juni - på både den sydlige og nordlige halvkugle.

Efter den rekordvarme sommer er 2009 til og med august måned det 5. varmeste år på Kloden - for både oceaner og landområder - og dermed fortsætter den globale opvarmningstrend man har set de seneste 10-15 år.

De 10 varmeste år på kloden siden 1880 har man alle målt fra 1998 og frem til i år.