Kraftige tordenbyger rammer Danmark – følg udviklingen her

Hvad sker der? En koldfront skal i løbet af mandagen passere landet med kraftige tordenbyger til store dele af landet. Dette giver risiko for lokale skybrud.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Stil spørgsmål

Tordenfront er blevet til almindeligt regnvejr

Dagens koldfront med regn og torden er svækket og er langsomt på vej væk.

I forbindelse med torden har regnintensiteten tidligere været oppe på skybrud, men fronten har givet betydeligt mindre regn end ventet. 

Det ser ud til, at de kraftigste byger har regnet over Nordsøen og Skagerrak.

Ifølge DMI er det blot blevet til 24 lynnedslag på dansk landoverflade, mens der har været meget mere gang i tordenvejret over Nordsøen.

Skybrudsintensitet over Nordvestjylland

Som radarbilledet viser, regner det i store dele af Jylland klokken 14, men kun få og mindre områder har intensitet af skybrud.

Skybrudsintensitet ses primært i den nordligste del af regnområdet. Her er en linje med torden. Der ses "gule områder" ved Thy og ud over havet.

Bemærk også det gule område vest for Holstebro.

Selvom at der er skybrudsintensitet, så behøver det ikke udmønte sig i skybrud, da den højeste intensitet er ret kortvarig.

Spørgsmål

Gro Alice Jensen:

Jeg har fanget et, syntes jeg selv, godt billede af en dravat, der kommer rullende henover. Er der et sted, jeg kan sende det foto, så I kan få det?

Svar:

Hej Gro

Du kan sende os dit billede her.

Med venlig hilsen 

Jonas Damsbo, meteorolog

Nye prognoser med markant ændring

Nyeste prognoser viser en markant ændring i forhold til, hvordan vejret udvikler sig resten af dagen. 

Meget tyder på, at det nu primært er Jylland, der har udsigt til regn og torden i løbet af eftermiddagen. 

Anderledes ser det ud øst for Lillebælt, hvor der kan komme enkelte regnbyger, men ellers holder det overvejende tørt. Her var der i tidligere prognoser også risiko for tordenbyger, men den mulighed ser ud til at være væk.

I aftentimerne er der udsigt til lidt spredte regnbyger, men de fleste vil opleve en aftenstund med tørvejr. 

Spørgsmål

Amy:

Hvorfor er jeres radarbilleder ikke ens med dem fra DMI? Ifølge jeres radarbillede længere nede på siden, er der chance for at regn og torden kan ramme Fyn, men sådan ser prognosen ikke ud, hvis man kigger på DMI – de har kun uvejret over Jylland.

Svar:

Hej Amy

Tak for din henvendelse. 

For det første er der forskel på radarbilleder og prognoser. Radarbilleder viser, hvor regnen har været og er lige nu.

Vores radarbilleder er lavet med udgangspunkt i data fra DMI, så de vil altid stemme overens. 

Det jeg tænker du mener her, er prognosekortene for dagen i dag. DMI benytter sig af én vejrmodel, mens vi får prognoser ind fra en anden vejrmodel. Og der kan altså være forskel mellem prognoser fra forskellige vejrmodeller. 

Selvom det ofte er små afvigelser, når det er på dagen, så kan der stadig være usikkerhed. Så må vi jo se, hvilken vejrmodel, der får ret :-)

Med venlig hilsen

Jonas Damsbo, meteorolog 

Fransk koldfront – med tornado nær fronten – rammer nu Danmark

Søndag klokken 17.45 blev der observeret en tornado nær Mayenne. Her kan du se, hvordan koldfronten lige sydvest for tornadoen, har bevæget sig fra Frankrig til Danmark med masser af lyn og torden som følge. 

Nu rammer de første tordenbyger

De første tordenbyger er nu gået i land. Det drejer sig om det vestlige Jylland, hvor der netop er blevet registreret torden. 

Generelt står den på spredte byger over særligt Sydjylland. Det er også her, at der indenfor den næste times tid kan begynde at udvikle sig yderligere tordenbyger. 

Ellers befinder det kraftigste tordenvejr sig stadig ude over Nordsøen, men det begynder at nærme sig land som det fremgår af radarbilledet. 

Fransk uvejr på vej til Danmark

Den koldfront, der lige nu er gået i land i Sønderjylland, gav søndag eftermiddag og aften kraftig regn og torden i Frankrig. 

Lige nordvest for fronten blev der dannet en tornado, som forårsagede mindre ødelæggelser nær byen Mayenne.

Tornadoen blev vurderet til at være på grænsen mellem en F1 og en F2 på tornadoskalaen der går til 5. De kraftigste tornadoer, F5, optræder oftest i "Tornado Alley" i USA's Midtvesten. 

Spørgsmål

Lasse:

Kommer de kraftige tordenbyger på Fyn? Og hvad tid rammer de?

Svar:

Hej Lasse

De kraftige tordenbyger kan helt sikkert ramme Fyn i løbet af eftermiddagen. Umiddelbart er risikoen størst mellem klokken 14 og 18. 

Med venlig hilsen

Jonas Damsbo, meteorolog 

Skybrud giver risiko for oversvømmelser

Et skybrud er defineret ved, at der falder mindst 15 millimeter nedbør i løbet af en halv time. 

Det giver risiko for blandt andet oversvømmede kældre eller viadukter. Du kan læse om, hvordan du siker dig mod skybrud her.

Mandagens tordenbyger giver netop risiko for skybrud. Dog bevæger bygerne sig ret hurtigt, så det er slet ikke sikkert, at der bliver registreret noget skybrud.

Tornado nær den koldfront, der har kurs mod Danmark

I det nordvestlige Frankrig påførte en tornado ødelæggelser på et hustag og tre lader. Tornadoer optrådte søndag sent om eftermiddagen, og blev vurderet til at have vindhastigheder omkring 50 meter per sekund. 

Det er grænsen mellem en F1 og en F2 tornado på en skala, der går til F5, som er den mest ødelæggende. Orkanstyrke begynder ved 32,6 meter per sekund.

Tornadoen blev dannet i den ustabile luft, nær den koldfront, som nu bevæger sig mod Danmark.

Seneste prognose – her rammer tordenvejret først

De seneste prognoser indikerer, at koldfronten går i land omkring klokken 13.

På dette tidspunkt er det særligt det sydvestlige Jylland, der er udsat for de intense tordenbyger, der stedvis kan være med hagl. 

Som eftermiddagen skrider frem, bevæger koldfronten sig op over navnligt Jylland og Fyn med de kraftigste tordenbyger i Jylland.

Fra sidst på eftermiddagen er der også udsigt til regn øst for Storebælt. Her kan der ud på aftenen også komme et tordenbrag eller to. 

Så tæt på Danmark ligger tordenvejret

Lige nu befinder de kraftige tordenbyger sig mellem 100 og 150 kilometer væk fra den danske vestkyst ude over Nordsøen. 

Ifølge prognoserne går koldfronten i land et sted mellem klokken 12 og 13. 

Her er der varslet

Der er varslet skybrud og torden i en større del af landet. 

Varslet er gældende for Jylland og Fyn i perioden klokken 11 til 21.

Formentlig kommer de kraftigste tordenbyger ned gennem det centrale Jylland, men hvor de præcis rammer er svært at sige.