Vejr

Snestorm over Danmark

Hvad sker der? Store dele af landet er påvirket efter snestormen tirsdag. Følg udviklingen her.

Denne liveblog opdateres ikke længere. 

Tak for nu

Resten af onsdagen er der udsigt til stille og solrigt vejr i hele landet.

Dagen igennem er der risiko for pletvis glatte veje, men vejret er mere roligt fra nu af. Dermed lukkes denne liveblog. 

Tak fordi i fulgte med!  

Satellitfoto viser, hvor sneen ligger

Et satellitfoto onsdag morgen viser et solbeskinnet Danmark. 

Samtidig afslører fotoet, hvor der ligger sne. Som man kan se, er det særligt Nordjylland, der er klædt i hvidt. 

I Midt- og Østjylland er landskabet også farvet hvidt flere steder. Generelt er det dog, at jo længere sydpå man kommer i Jylland, des mere grønt bliver landskabet. 

Ud over Jylland er særligt Nordsjælland også blevet farvet hvid. Bemærk i øvrigt en hvid stribe på tværs af Sjælland. Det vidner om, at snebygerne tirsdag aften var meget lokale. 

Her er sneen dybest

Uggerby i Nordjylland er det sted i Danmark, hvor der ifølge de officielle snedybdemålinger fra DMI er målt den dybeste snedybde på hele 36 centimeter. Inger Vigg, der bor i udkanten af byen, har onsdag morgen taget dette billede i sin have, der viser snedynerne, der er landet i området.

Stadig frost mange steder

Der er stadig frostvejr i det meste af landet, men temperaturen er stigende, i takt med at solen kommer højere på himlen. 

Med solens hjælp forventes temperaturen at komme op mellem 1 og 4 graders varme. Lokalt kan temperaturen dog måske holde sig under frysepunktet dagen igennem. 

Selvom temperaturen kommer over frysepunktet, kan der stadig være glat. Særligt i områder, der ligger i skygge, som for eksempel i skovområder.

Falck forventer en travl morgen

Falck har haft et travlt døgn, som har stået på en masse fritrækninger af lastbiler, busser og personbiler, som var kørt fast i sneen.

Med temperaturer på ned til minus 12 grader onsdag morgen forudser Brian Olsgaard, der er områdeleder hos Falck Assistance i Nordjylland, at flere vil opleve problemer med at starte bilen.

- Det er noget kemisk inde i batteriet, der gør, at det mister sin kapacitet, når det skal have bilen til at køre, plus det kræver noget mere for at komme i gang, når der er så koldt, som der er i øjeblikket, siger han til TV2 Nord.

Brian Olsgaard fortæller, at Falck igennem aftenen og natten har været ude til en del færdselsuheld. En blanding af nysne og lav temperatur forårsagede meget glatte veje.

Her til morgen er temperaturen fortsat meget lav.

- Det betyder ekstremt glatte veje rigtig mange steder. Selv på motorvejene, selvom de er gode til at salte, er der mange steder, der er rigtig glatte, siger Brian Olsgaard.

Her er der snebyger

Langt det meste af landet har solrigt vejr, men helt lokalt er der snebyger. 

Det gør sig især gældende i den sydvestlig del af Jylland og på den sydlige del af Falster. 

I løbet af formiddagen er der fortsat lokale snebyger til de sydligste landsdele i prognoserne, men efterhånden holder det tørt i hele landet. 

Lokalt over 30 centimeter

Klokken 08.00 tikkede de officielle snedybdemålinger ind fra DMI. 

Den højeste officielle snedybde er på 36 centimeter ved Uggerby i Nordjylland. 

I København er der målt 8 centimeter, hvilket er den største snedybde i hovedstaden i 6 år. 

Ellers er det særligt Nordjylland og Nordsjælland, der er stået op til et snedække. I andre landsdele er det mere grønt fra morgenstunden, men ikke desto mindre er der stadig risiko for glatte veje. 

Meldinger om bilulykker i hele landet

Der har været stribevis af uheld på de danske motorveje onsdag morgen, og derfor er der forsinkelser og afspærringer flere steder. Det viser en oversigt på Vejdirektoratets hjemmeside.

Blandt andet er en bil harvareret på de glatte veje på E47 Motorring 3 fra Avedøre mod Lyngby, ligesom en lastbil i samme område også er kørt galt og holder i højre spor. 

Nær Esbjerg advares der om tabt gods på E20 motorvejen fra Vejen mod Esbjerg ved Bramming, og der meldes om uheld ved Rute 15 Herningmotorvejen, hvor politi og redningsmandskab er til stede.

Der er sket flere ulykker nær Randers mellem Purhus og rasteplads Glenshøj Ø, hvor politiet også er til stede. 

Der er også uheld på E45 Nordjyske Motorvej fra Hobro mod Aalborg og E39 Hirtshalsmotorvejen fra Hirtshals mod Aalborg. 

Lastbil kører ind i rabatten i rundkørsel

Ved rute 23 Skovvejen er der spærret fra Kalundborg mod Holbæk på grund af en lastbil, der er havnet delvist i rabatten i rundkørslen ved Cementvejen. Det skriver DR Trafik på Twitter

Lastbil spærrer motorvej – holder på tværs af vejen

På E45 Nordjyske Motorvej holder en lastbil på tværs af vejen og spærrer for trafikken, og derfor er der spærret efter rasteplads Glenshøj Ø i retning mod Aalborg. Det oplyser Vejdirektoratet, som advarer om længere rejsetid. 

Årets laveste temperatur

Ved Stenhøj i Nordjylland er temperaturen faldet til frysende 15,3 graders frost. 

Så koldt har det ikke været før nu i hele 2023, og det er samtidig den koldeste morgen siden 16. december.

Samtidig er det den laveste temperatur i marts i 13 år.

De laveste temperaturer måles typisk omkring solopgang. I takt med at solen kommer højere på himlen, vil temperaturen ret hurtigt stige. 

Solrig onsdag

Onsdagens snebyger forventes udelukkende at ramme de sydligste landsdele. 

I resten af landet er der udsigt til solrigt forårsvejr. 

Temperaturerne topper med mellem 1 og 4 grader, så derfor vil der være risiko for glatte veje hele dagen. 

Iskold morgen

I stort set hele landet måles der onsdag morgen frost. 

Særligt koldt er det i Nord- og Østjylland med under 10 graders frost. 

Det er kun langs kysten, at temperaturen lige nøjagtig er over frysepunktet. 

Men selvom termometret viser over 0 grader, kan det fortsat være frysende ved vejbanen og dermed risiko for glatføre. 

Mere sne på vej

Vi er stået op til en iskold morgenstund. Flere steder er det med tocifrede minusgrader. 

Dermed er der risiko for is- og sneglatte veje i hele landet. 

Og der er faktisk mere sne på vej. I morgentimerne ligger der nogle spredte snebyger over Nordsøen, der i løbet af onsdag morgen og formiddag vil drive ind over de sydlige landsdele.

Politi melder om flere glatføreuheld: Pas på i morgentrafikken

Flere af landets politikredse melder om, at bilister har haft problemer med de glatte veje i løbet af natten. Det har ført til flere småuheld, blandt andet på Midt- og Vestsjælland.

Det fortæller vagtchef Henrik Olesen tidligt onsdag morgen til Ritzau.

Han fortæller, at politiet har modtaget anmeldelser om blandt andet et uheld i Jyderup og et par uheld på Vestmotorvejen.

- Der er tale om mindre uheld, hvor folk er kørt ind i autoværnet eller skredet ud, siger han.

Også Sydøstjyllands Politi har noteret fire eller fem uheld i løbet af natten. Det fortæller vagtchef Torben Wind tidligt onsdag morgen.

Flere frakørsler afspærret – biler kan simpelthen ikke køre op på grund af is

Både frakørsel 17, 18 og 19 Nyborgvej i nordgående retning er blevet afspærret, fordi det ikke er muligt for biler og større køretøjer at køre op ad frakørslerne, oplyser Vejdirektoratet.

- Lastbiler og busser kører op for enden af frakørslen, og så ender de med at sidde fast, og så når andre biler kører op ad frakørslen, ender de også med at sidde fast, siger vagthavende Simon Swaim.

Der er ”utroligt” glat i hele landet, oplyser Vejdirektoratet

Natten igennem har der været store udfordringer på veje i hele landet, hvor Vejdirektoratet har arbejdet intensivt for at afspærre motorveje for at rydde sne og salte. Onsdag morgen er der dog fortsat ”utroligt glat” i stort set hele landet, særligt i hovedstadsområdet, oplyser Vejdirektoratet til TV 2.

- Vi har stadig maks pres på saltning og plovning af sne. Det var rigtig slemt i løbet af natten på Helsingørmotorvejen og Vestmotorvejen, der var sort is. De blev spærret af, så man kunne salte igennem, siger vagthavende Simon Swaim. 

Sne- og isglatte veje i store dele af Danmark

Tirsdag aften er statussen i trafikken, at der er sne- og isglatte veje i store dele af Danmark.

Spcielt i Nordjylland, Midtjylland, Østjylland, dele af Fyn, Vestsjælland samt Nordsjælland er der glat, og det har medført en lang række uheld i trafikken.

På E45 Østjyske Motorvej i sydgående retning omkring motorvejskryds Aarhus Syd er der sket et uheld, som spærrer det venstre spor.

Men også E45 Nordjyske Motorvej er i sydgående retning påvirket af et uheld omkring Hobro N, hvor det højre spor er spærret. Oprydningsarbejdet efter begge uheld forventes først overstået efter midnat.

Nordsjællands Politi advarer i de sene aftentimer om meget glatte veje – ikke mindst på Helsingørmotorvejen. Bilister opfordres derfor til at køre meget forsigtigt – eller blive hjemme.

Sådan bliver vejret onsdag morgen

Onsdag morgen har hovedparten af snestormslavtrykket trukket mod øst, og det givet ikke længere sne og blæst til landet.

Til gengæld vil der ligge sne mange steder i København og Nordsjælland, hvilket man bør være opmærksom på.

Samtidig vil der i nattens løb trække snebyger ind over den vestlige og sydlige del af landet, som kan give et par centimenter sne og skabe udfordringer i trafikken onsdag morgen.

Man børe derfor være opmærksom, hvis man bevæger sig ud i trafikken onsdag morgen, grundet sneglatte veje.

Allerede iskoldt der ude – næsten tocifrede frostgrader i Nordvestjylland

Klokken 23.30 er temperaturen i Vestervig i Thy faldet helt ned til minus 9 grader. 

En kombination af svag vind og sne på jorden gør, at så snart vejret klarer op, kan temperaturen styrtdykke i nat. 

Især i det Nordjyske kan det blive en meget kold nat. I områder med snedække, og lidt væk fra kysterne, kan temperaturen mange steder kommer under minus 10 grader, og lokalt kan den komme endnu lavere ned.