Et af de værste kuldefrembrud i 25 år

16x9

Det forestående kuldefrembrud vækker historiske minder

Det hører til sjældenhederne, at så kold luft finder vej til Danmark, som den den sibiriske kulde, der rammer os sidst på ugen. Den kan give os et af de voldsomste kuldefrembrud, vi har oplevet siden 1987.

Kulden, der rammer os, kommer direkte fra Sibirien, hvor en 'klump' af iskold luft er blevet revet løs, og på sydsiden af et stort højtryk over Rusland føres frem mod Sydskandinavien - og dermed Danmark, hvor kulden kulminerer på fredag.

Voldsomste kulde siden 1987
Den sibiriske kulde bliver ifølge de aktuelle prognosemodeller af en sådan karaktér, at vi skal helt tilbage til januar 1987 for at finde en voldsommere kulde, der har ramt Danmark.

Mange af de, der oplevede kuldefrembruddet den 9. januar 1987, husker det stadig den dag i dag. I dagene derefter dampede de lune danske farvande, da den iskolde luft strømmede hen over dem, mens snebygerne over Kattegat og Østersøen gav enorme mængder sne til Bornholm, Trekantsområdet og Nordvestfyn.

Temperaturerne lå i dagtimerne mellem 10 og 15 graders frost - og kuldefrembruddet blev dengang starten på den sidste af trillingeisvintrene i 1980'erne.

Helt så galt går det ikke denne gang - men vi har kun få gange siden januar 1987 set noget lignende det sibiriske kuldefrembrud, der er i vente her sidst på ugen.

Dagtemperatur og luftmassen fortæller historien om kulden
Voldsomme kuldefrembrud, der ofte er ledsaget af blæsende vejr, er kendetegnet ved at give temperaturer, som slet ikke kan hamle op med de mere stillestående vejrsituationer, som fx. dagene før jul i 2010, da vi nåede ned på -23 grader.

Et godt udtryk for en luftmasses generelle temperatur skal findes lidt væk fra jordoverfladen. Og meteorologer bruger ofte temperaturen i ca. 1.500 meters højde. Desuden kan dagens maximumtemperatur benyttes som en god rettesnor for, hvor kold luftmassen egentlig er.

På højde med de voldsomste kuldefrembrud siden 1987
Ser man på disse parametre, så venter der os her på fredag når kulden kulminerer hen over Danmark en temperatur i 1.500 meters højde på -19 grader, og i København vil dagtemperaturen ligge på 5-6 graders frost.

Den 10. januar 1987, da den sibiriske kulde dengang kulminerede lå temperaturen i halvanden kilometers højde på - 25 grader, mens temperaturen i København ikke nåede over -14,6 grader.

Det er et af de mest ekstreme kuldefrembrud i dansk vejrhistorie - men derefter har vi ved en gennemgang af vejrkort og vejrdata kun fundet ganske få dage med noget, der ligner fredagens kolde vejr.

Det bedst sammenlignelige er et kortvarigt kuldefrembrud i starten af februar 2001, hvor temperaturen over Danmark i 1.500 meters højde nåede ned på netop -19 grader, mens temperaturen i København den 3. februar holdt sig nede på -5,5 grader.

Også 2003 var der en vejrsituation lignede den forestående. Den 31. januar var der -16 grader i halvanden kilometers højde over Danmark, mens dagens højeste temperatur i Købehavn blev -5,2 grader.

Sidste vinter oplevede vi i juledagene efter en voldsom snestorm også et kuldefrembrud, som kan vække minder. Den 25. december 2010 lå temperaturen i 1.500 meters højde på -13 grader, mens man i København havde -5,0 grader, da det var varmest.

Disse tre sidst nævnte iskolde dage i de seneste 25 år kan meget vel være nogle, som det forestående kuldefrembrud overgår.

Kommer ikke til at nå 1987 til sokkeholderne
Selv om det bliver iskoldt sidst på ugen, som kommer vi ikke til at nå kuldefrembruddet i 1987 til sokkeholderne, ligesom alle tiders ekstreme kuldefrembrud i Danmark selv på fredag kun er noget vi kan læse om i vejrhistoriebøgerne.

Det kom sidst i januar 1942, og kulminerede den 25. januar med -20,3 grader som højeste temperatur i København. Og halvanden kilometer oppe over vore hoveder var der - 27 grader.