Vejr

Hvor er sneen? Usædvanligt varmt vejr giver problemer i populære skiområder

Skisportsstederne må indstille sig på oftere at opleve snefattige sæsoner, fortæller TV 2 meteorolog Jonas Damsbo.

Varmt vejr og mangel på nedbør giver forårsfornemmelser, men det har også ført til mangel på sne i flere af Europas største skiområder.

Ifølge nyhedsbureauet AP stikker græstotter og sten endda op af pisterne i flere populære skisportssteder i både Frankrig, Østrig og Schweiz.

Men der er et spinkelt håb om sne inden for de næste uger.

Forårsvejr i januar

I Schweiz har januarvejret slået flere varmerekorder, og i Delemont på grænsen til Frankrig målte en vejrstation mere end 18 grader på årets første dag.

Det er mere end 2,5 grader højere end den hidtidige varmerekord for januar, og blandt andet i Graubünden måtte man lukke flere pister midt i højsæsonen.

- Sneen er meget våd. Den er ikke længere konstant. Det er som i foråret, fortæller Hacher Bernet, direktør for Bergbahnen Splügen-Tabo i området, til BBC.

Mens schweiziske skipister i mere end to kilometers højde ifølge AP har fået sne, må skiløbere længere nede væbne sig med tålmodighed.

På den anden side af grænsen melder det franske vejragentur Meteo France om noget af det varmeste vejr nogensinde i slutningen af 2022.

Ifølge Meteo France har områder i de sydlige alper samt pister i over 2,2 kilometers højde i de nordlige alper fået tæt på normale mængder sne – men i de lavereliggende alper og i Pyrenæerne er der ”tydelig mangel”.

Til gengæld har de italienske Dolomitter indtil videre set noget af det bedste snefald i alperne.

Mere sne på vej, men varmen kan spolere det

Ifølge TV 2s meteorolog Jonas Damsbo er det ”usædvanligt”, at man skal op i to kilometers højde for at finde sne på den her tid af året.

- Den snefattige skisæson er en direkte konsekvens af det ekstraordinært varme vejr. Med udsigten til et varmere klima må flere skisportssteder indstille sig på, at de snefattige skisæsoner bliver hyppigere, siger han.

I år ser det milde vejr over Europa også ud til at fortsætte så langt øjet rækker.

Der er dog mulighed for sne i løbet af uge to. I lavere liggende områder kan det dog risikere at falde som regn på grund af det mildere vejr