Se billederne: Skypumper i Nordjylland

16x9

I Nordjylland har man observeret skypumper både søndag og mandag i forbindelse med kraftige byger, som også har givet hagl og torden.

I Nordjylland har man observeret skypumper både søndag og mandag, og det var i forbindelse med kraftige byger, som også har givet hagl og torden og lokalt op mod en halv måneds nedbør.

Lars Mørch fra Aalborg tog billedet her over mandag formiddag, og ud fra bunden af den mørke bygesky ser man et 'vedhæng' som spidser til ned mod overfladen.

Vedhænget er et tegn på, at den luft, som stiger til vejrs under bygeskyen roterer, og da lufftrykket samtidig er lavt inde i centret af den roterende luft, får det vanddampen i den fugtige luft under skyen til at kondensere og derved danne skyvedhænget.

Nogenlunde samme motiv fanger Emil Bak fra Hjørring i løbet af søndagen, hvor kraftige byger også huserer i det nordjyske.

Og Martin Winther Lindenskov fra Aalborg fangede også et motiv med en skypumpe i Nordjylland.

Som på en karrusel

Skypumper opstår typisk i vejrsituationer, hvor luften er ustabil og samtidig har ret svage vindforhold.

Under sådanne forhold vil der ofte være en tendens til, at luften roterer langsomt under skybaserne. Denne rotation kan forstærkes, når luften stiger op i bunden af bygeskyen efter samme princip, som man måske kender fra en karrusel på en legeplads.

Hvis man hiver sig selv ind mod midten af en roterende karrusel, kører den hurtigere - og tilsvarende langsommere hvis man læner sig væk fra midten.

Når den roterende luft stiger op i skyen, bliver den nemlig trukket lang og tynd, og det forøger rotationshastigheden i luften.

Er rotationen stor nok og luften ustabil nok, kan skypumpen nå overfladen, men det ses sjældent i Danmark.

Den hidtil kraftigste registrerede skypumpe i Danmark ramte Holstebro d. 11. februar 1962, hvor ca. 100 bygninger blev beskadiget og 500 plantagetræer revet op eller knækket.

De fleste skypumper dannes i øvrigt over vand i Danmark - i sensommeren og først på efteråret, når vandet er varmere end luften.