Sjovt fænomen: Er piloten forvirret?

16x9

Det der lignede en forvirret pilot på søndagstur over Danmark er sikkert et sjovt lille vejrfænomen med en helt naturlig forklaring

Det der lignede en forvirret pilot på søndagstur hen over Danmark er efter alt at dømme et sjovt lille vejrfænomen med en helt naturlig forklaring.

"Det så helt fjollet ud"
Det var noget af et syn, der mødte Geert Jørgensen fra Haarlev på Sydsjælland, da han kiggede op på den ellers flotte blå oktoberhimmel - og til glæde for os andre havde han som ivrig amatørfotograf kameraet ved hånden - og fik taget billedet som kan ses ovenfor.

"Det så helt fjollet ud" fortalte Geert Jørgensen til TV 2|VEJRET, da vi kontaktede ham for nærmere info, efter han havde sendt billedet med titlen "Er piloten mon forvirret", som er taget søndag eftermiddag på Sydsjælland.

Selv om de kondensstriber, som kunne ses på himlen, indikerer noget andet, så har der efter alt at dømme været tale om en pilot, der hverken har været forvirret eller på afveje - og for den sags skyld også været helt ædruelig.

Hvirvler har skabt den 'krøllede' kondensstribe
På billedet ovenfor, som Geert Jørgensen har taget, ses tre sæt kondenstriber, hvoraf de to ser helt 'almindelige' ud, mens den tredje kondensstribe bølger op og ned.

I jagten på en forklaring er vi søgt højt til vejrs - der hvor jetflyene normalt har deres flyvehøjde, når de passerer hen over Danmark.

Søndag var der hen over Danmark relativt rolige vindforhold hele vejen op gennem den nederste del af atmosfæren til omkring 12 kilometers højde - og i det meste af dette luftlag blæste luften frem mod os fra øst.

Forklaringen på den krøllede kondensstribe skal med stor sandsynlighed findes i et helt roligt luftlag omkring 7 kilometers højde, som en radiosondering fra Greifswald i Nordøsttyskland afslører.

Både ovenover og nedenunder dette ca. 1.000 meter tykke og næsten helt rolige luftlag - med kun svag vind fra sydøst - blæste det med en jævn til frisk vind fra øst.

Både forskellen i hastigheden - og forskellen i vindretningen har angiveligt givet anledning til, at der er blevet dannet hvirvler. Den svage vind har dog ikke været kraftig nok til at røre ret meget rundt i luftlaget.

Derimod har de rolige vindforhold betydet, at de svage hvirvler har fået kondensstriben til at bølge op og ned - og samtidig er den blevet hængende næsten ubrudt.

Enkelte steder langs kondensstriben kan man dog se, den er blevet noget flosset i kanterne.

Her må det formodes, at hvirvlerne har været så kraftige, at de har 'flået' den ellers så fine - men lidt krøllede - kondensstribe i stykker.

De to øvrige snorlige kondensstriber er efter alt at dømme dannet efter fly, der er passeret forbi i højder over 8.000 meters højde.