Så flot kan en solnedgang også være

16x9

Sådan så en solnedgang over Det Indiske Ocean ud sidst i maj måned - det usædvanlige er, at den er set fra den internationale rumstation ISS.

En af astronauterne ombord på rumstationen ISS tog den 25. maj i år et imponerende billede af en solnedgang over Det Indiske Ocean.

Fra 350 kilometers højde fik man her et farveskue, der er noget mere karakteristisk end selv den flotteste solnedgang set fra jorden.

Lyset fra den nedgående sol blev brudt i jordens atmosfære - og fra den højde, hvor billedet er taget kan man tydeligt se, hvordan den er bygget op.

Over horisonten er et orange 'lag', som er dér hvor alt vejr findes. I den 6-20 kilometer tykke troposfære finder man 80 % af atmosfærens 'luft'. Over den ses et lyserødt område - der er stratosfæren. Det fremstår lyserødt på billedet - og det er blandt andet her man finder ozonlaget.

Herover går den øvre atmosfære i flere lag over i det ydre rum ­ og fremstår på billedet med blålige farver, der ender i sort.

Astronauterne ombord på ISS flyver afsted med 28.000 km/t ­ og med sådan en fart, så har de mulighed for at se helt op til 16 solópgange og solnedgange hver dag. De skal dog være hurtige, hvis de skal nyde en af dem - eller for den sags skyld tage et billede. Med en så høj hastighed, så varer hver solnedgang kun ganske få sekunder.