-9,2° på den hidtil koldeste nat (24/11 2008)

16x9

Det har været en kold nat i store dele af landet med udbredt og relativ hård frost. Koldest blev hen over de snedækkede områder på Sjælland.

Natten til mandag blev dette efterårs hidtil koldeste, da temperaturen flere steder i de indre dele af landet faldt til under -5°.

Kombinationen af rolige vindforhold med relativ tør polarluft over landet samt klart vejr gav gode betingelser for, at temperaturen i aftenens og nattens løb kunne falde.


Koldest hvor der lå sne
På trods af det ikke var klart hele natten, så nåede det alligevel at blive koldest de steder, hvor der lå sne.

Hvor søndagens snebyger havde givet et op til 5 cm tykt snedække isolerede det godt og grundigt mod varmen fra jorden - og temperaturen faldt i Roskilde omkring midnat ifølge DMI til -9,2°, der er den laveste temperatur målt i Danmark i dette efterår.

I Jylland, hvor det var regulær barfrost, blev det helt ned til -8,0° i Karup, og på Fyn nåede temperaturen ved Beldringe -5,2°, mens man på den østlige del af Bornholm i den svage Nordvestenvind kunne mønstre hele -4,1° i Nexø, mens man få kilometer væk - på Hammerodde - som et af de få steder i Danmark undgik nattefrost.


Koldeste novembernat i 4 år
De -9,2° målt i Roskilde natten til mandag er set over perioden fra 1961-90 en helt normal laveste temperatur i november måned.

På trods af det, så er det lang tid siden vi har haft det så koldt i November. Det er nemlig den laveste novembertemperatur målt i Danmark i 4 år - og kun to gange inden for de sidste 10 år har det været koldere i løbet af en november måned.

Novembers kulderekord lyder på -21,3° - og er målt i Egvad i Vestjylland i 1973.