Nyd sensommervejret – snart bliver det med regn og rusk

Prognoser viser op omkring 100 millimeter regn i næste uge.

Hvis man har mulighed for det, er det med at få nydt det generelt pæne sensommervejr i denne weekend.

For fra på mandag kommer der andre boller på suppen.

Højtrykket, der har givet relativt stabilt vejr de seneste dage, flytter længere østpå, hvilket åbner op for en periode, hvor det ene regnvejr efter det andet finder vej ind over Danmark.

Derudover bliver der skruet gevaldigt op for vinden, så det alt i alt kommer til at minde om reelt efterårsvejr med både regn og rusk. Dermed bliver det altså tid til at finde regntøj og paraplyen frem igen.

Dog bliver det ikke decidereret koldt. Der er stadig mulighed for over 20 grader i løbet af ugen.

Søndag med masser af sol

Vejret søndag bliver det meste af dagen helt sommerligt med masser af solskin over det ganske land.

Lidt højtliggende skyer kan måske sløre en smule for solen, men det overordnede billede er en solrig søndag.

Vinden bliver samtidig forholdsvist rolig, mens temperaturen topper med 18 til 23 graders varme.

Fra sidst på eftermiddagen og ud på aftenen begynder det dog at blive mere skyet fra sydvest, hvilket er et tegn på det kommende vejrskifte. Og allerede i de mørke aftentimer er der såmænd udsigt til regnbyger i Jylland, der lokalt kan blive kraftige.

Kraftige byger mandag – måske med torden

Den nye uge starter ud med gråvejr i det meste af landet mandag. Bedst chance for lidt solskin finder man i den østlige del af landet, hvor det også vil holde tørt.

Anderledes ser det ud i Jylland og til dels på Fyn. Her forventes der spredte byger i løbet af dagen, som stedvis kan være kraftige og med torden.

Når det bliver varmest, er det med 19 til 24 grader på termometret. Men faktisk er der en lille chance for, at temperaturen længst mod sydøst kan ramme 25 grader og dermed give den tiende meteorologiske sommerdag i september.

Mere end en måneds regn

Efter mandag bliver der for alvor åbnet op for, at flere fronter kan komme forbi Danmark med sjaskvådt efterårsvejr til følge.

Efter højtryksdomineret sensommervejr bliver der i næste uge for alvor åbnet op for, at lavtryk kan passere Danmark. I en lind strøm bevæger de sig forbi landet med det ene regnvejr efter det andet. Video: Jonas Damsbo

Kortet herunder viser den forventede nedbørsmængde til og med fredag. Øst for Lillebælt er der udsigt til mellem 15 og 30 millimeter – på Vestfyn op omkring 40 millimeter regn.

Endnu vådere ser det imidlertid ud i Jylland, hvor særligt den vestlige halvdel nærmest kan drukne i regn. Udbredt 70 til 100 millimeter er der risiko for i løbet af få dage.

Normalt er september den tredjevådeste måned herhjemme med 74,4 millimeter nedbør. Dermed er der altså prognoser, der visse steder i landet spår mere end en måneds nedbør på under en uge.