'Atmosfærisk blokering' årsag til helt usædvanligt vejr

Særligt varmen har været ekstraordinær i september.

Vi er nu halvvejs i årets første efterårsmåned, men selvom kalenderen siger efterår, har vejret haft helt andre planer.

Store dele af september har således budt på regulært sommervejr over Danmark med sol i lange baner og tilsvarende mængde sommerdage.

Det er usædvanligt at have så mange sommerdage i træk i september

Lone Seir, meteorolog ved TV 2 Vejret

I det hele taget har måneden budt på mere sommervejr, end hvad det meste af kalendersommeren har kunnet diske op med.

Septembers varme fører an

På trods af en meget varm juni og en kølig juli og august så endte sommeren som helhed med en helt normal middeltemperatur på 16,1 grader.

Sætter man det op imod den første halvdel af september, viser det sig, at septembers varme indtil videre overgår hele sommeren.

De første 15 dage har således haft en middeltemperatur på hele 16,8 grader. Det svarer til lige knap den normale gennemsnitstemperatur i juli og august.

Faktisk slår efterårets hidtidige varme hver enkelt sommermåneds middeltemperatur for i år. Selv den rekordsolrige juni kan ikke hamle op med den sommervarme, vi har oplevet det seneste stykke tid.

- Efter en sommer, der har været lidt blandet i forhold til varmen, har det for mange sikkert været dejligt med en lang sommerperiode her i september, lyder det fra TV 2 Vejrets meteorolog Lone Seir.

Alt efter, hvor kold den sidste halvdel af måneden bliver, kan september 2023 blive blandt de varmeste september måneder nogensinde målt i Danmark.

Septemberdag blev en af årets varmeste

Dykker man ned i de varme septembertal, kommer der også nogle bemærkelsesværdige detaljer frem.

Ni dage i træk – fra 4. til 12. september – blev der registreret meteorologiske sommerdage i Danmark. Dette er ikke bare den længste uafbrudte periode med sommerdage i september, det er også flere sommerdage, end hvad det blev til i henholdsvis juli og august.

I juli blev det nemlig blot til fem meteorologiske sommerdage, mens august sneg sig op på syv af slagsen.

- Det er usædvanligt at have så mange sommerdage i træk i september, men varme sommerdage i september i sig selv er ikke usædvanligt. Faktisk har vi fire gange før haft over 30 grader i september, fortæller Lone Seir.

Allervarmest blev det i 1906, hvor termometret ramte 32,3 grader. I år nåede maksimumtemperaturen 28,5 grader.

De 9 sommerdage er i øvrigt på en delt andenplads med 2 andre år over antal sommerdage i september. Nogle prognoser peger endda på, at mandag kan give den 10. sommerdag, og dermed kan måneden nærme sig rekorden på 11 sommerdage fra september 1999.

Foruden mængden af sommerdage har årets første efterårsmåned givet en af årets varmeste dage.

Det skete 9. september, hvor der blev målt en middeltemperatur på 19,9 grader. Kun én gang i årets sommer har der været målt en lige så høj middeltemperatur for et døgn, hvilket var 9. juli.

Solrigt sensommervejr – overhaler snart august

Med det varme sommervejr har der også fulgt masser af solskinstimer med.

Halvvejs i måneden har vi allerede fået omkring 80 procent af den mængde solskin, vi kan forventes os af september – og der er mere på vej i denne weekend.

- Med en dagslængde på 12 til 13 timer er det imponerende, at vi kun har haft 3 dage med under 5 timers sol og 6 dage med 10 timer eller derover i gennemsnit over hele landet, forklarer Lone Seir.

I det hele taget er der udsigt til, at solen inden længe har skinnet mere i september, end den gjorde i hele august. Omkring 20 timers sol mangler der, før det bliver en realitet.

De mange solskinstimer har ikke givet plads til meget regn. Sølle 9 millimeter er der kommet på landsplan. Lokalt er det dog blevet til mere i forbindelse med nogle kraftige tordenbyger.

Samtidig kan det bemærkes, at solen allerede har skinnet mere i september, end den gør i hele oktober, hvilket trods alt også er et tegn på, at vi går imod mørkere tider.

Det er dog tvivlsomt, hvor meget solskin der kommer resten af måneden. Allerede fra næste uge spår prognoser noget mere ustabilt efterårsvejr.

- Fra næste uge ser det ud til at blive med væsentligt mindre solskin, lyder den triste besked fra Lone Seir.

Atmosfærisk blokering skyld i septembers sommervejr

At efteråret er begyndt med usædvanligt meget sol og varme, kan tilskrives en atmosfærisk blokering i store dele af måneden.

En atmosfærisk blokering er ret beset et kraftigt højtryk, der sørger for at holde fronter og lavtryk på afstand. Her i september har et højtryk i lange perioder befundet sig over Nordeuropa.

Det særlige ved denne blokering er, at luftbevægelserne højt oppe i atmosfæren har snoet sig i et mønster, der har dannet det græske bogstav omega, der har lagt navn til blokeringen.

Når atmosfæren indretter sig i et strømningsmønster som et omega, bliver det ofte en meget stabil fordeling af vejrsystemer. I dette tilfælde blev det med højtryksvejr og sommervarme over særligt Nordvesteuropa, herunder Danmark.