Solopgang gav eventyrligt morgenlys over Danmark

Solens stråler rejser en længere vej gennem atmosfæren om morgenen og aftenen, hvilket har afgørende betydning for de varme og røde farver.

Nogle solopgange er bare flottere end andre. Netop sĂĄdan en solopgang var mange danskere vidne til fredag morgen.

Ved solopgang lidt før klokken 07.00 gav skyer i cirka seks kilometers højde nemlig et nærmest eventyrligt morgenlys med røde, gule og orange farver på himlen.

Det hele skete, fordi skyerne blev oplyst nedefra af den opadstigende sol. Dermed kunne skyerne kaste de smukke farver ud over morgenhimlen.

De spektakulære farver blev især observeret over de centrale og østlige landsdele, da et tungt skydække gav en noget grå start på dagen i den nordlige del af landet.

Derfor opstod de smukke farver

Når solens stråler rammer Jordens atmosfære, bliver sollyset spredt i alle retninger. Da det er den kortbølgede blå farve, der spredes allerbedst, så er det, at himlen fremstår blå.

Men ved solopgang og solnedgang skal solstrålerne bevæge sig den længste vej gennem atmosfæren, og derfor bliver der fjernet mest blåt lys på de to tidspunkter.

Og regnestykket med hvidt minus blåt lys giver et rødt lys. Sollyset optræder derfor med den varmeste og rødeste kulør om morgenen og aftenen.

Derudover bliver solopgange og solnedgange særligt smukke, hvis der er mange partikler i luften, som kan være med til at sprede lyset mere effektivt.

Herunder kan du se nogle af de mange smukke billeder, vi pĂĄ TV 2 Vejret har modtaget af solopgangen fredag morgen.