Rekordvarmt Middelhav gav katastrofen optimale forhold

Forholdene var nærmest perfekte for det uvejr, der kostede tusinder af mennesker livet.

Mere end 5000 mennesker frygtes omkommet, efter at et kraftigt uvejr gik ind over Libyen og fik flere dæmninger til at bryde sammen.

At det kunne gå så galt, har i høj grad en meteorologisk forklaring.

Middelhavet har aldrig før været så varmt som i år, og det er netop varmt havvand, der driver disse enorme lavtryk, forklarer meteorolog ved TV 2 Vejret Jens Ringgård Christiansen.

- I Middelhavet har vandet i den seneste tid været 5 grader varmere end normalt flere steder, siger Jens Ringgård Christiansen.

Ud for Benghazi i Libyen er havvandet lige nu 27 grader, og det er dermed over de 26 grader, der regnes for grænsen for de tropiske orkaner

Middelhavsorkan af tropisk omfang

Uvejret over Libyen var en såkaldt medicane, der er en sammentrækning af de engelske ord Mediterranean og hurricane – altså af Middelhavet og tropisk orkan.

Tropiske orkaner er verdens kraftigste uvejr og forekommer normalt steder som for eksempel Det Caribiske Hav og det sydøstligste Nordamerika.

En af grundene til, at uvejr over Middelhavet ikke bliver sĂĄ kraftige som de uvejr, der dannes over Atlanterhavet og Stillehavet, er, at Middelhavet simpelthen ikke er stort nok.

I Middelhavet, hvor august og september er højsæson for medicanes, hæmmes deres udvikling af, at lavtrykkets spiralarme eller dets øje kommer ind over land og dermed mister energi.

Har pumpet sig med energi

I det her tilfælde har lavtrykket imidlertid stået på det allerbredeste sted i Middelhavet, og så har det ligget relativt længe på samme sted, hvor det har samlet mere og mere energi fra det varme havvand.

- Det kan næsten ikke være tættere på en tropisk orkan, når vi er i Middelhavet, siger Jens Ringgård Christiansen.

På satellitbilleder kan det ses, hvordan en nærmest perfekt spiral ligger med armene helt op ad det sydlige Italien, det græske fastland og Libyen mod syd.

- Den har stået stille udover vandet, hvor den har fået sine kræfter, og det har gjort noget, der i forvejen var voldsomt, endnu mere voldsomt, siger Jens Ringgård Christiansen.

At lavtrykket har været stillestående, kan ses af det faktum, at det var samme lavtryk, der for en uge siden gav voldsomme oversvømmelser i Grækenland, hvilket er ganske tæt på i forhold til et vejrsystem af denne størrelse.

Varmere klima giver varmere vand

Det varmere Middelhav sættes i forbindelse med de generelt stigende temperaturer. Det er dog ikke sådan, at det bare bliver varmere og varmere år for år, selvom tendensen er stigende.

Den hidtidige varmerekord var fra 2003.