Tusinder af mennesker frygtes døde efter voldsomt uvejr i Libyen

Lokalt er der faldet over 400 millimeter regn, hvilket har medført voldsomme oversvømmelser.

Over flere dage hærgede det kraftige uvejr Daniel i sidste uge i Grækenland, Bulgarien og Tyrkiet.

Store mængder nedbør resulterede i voldsomme oversvømmelser i de tre lande. Sidenhen er stormen drevet ned gennem Middelhavet, hvor den udviklede sig til en såkaldt medicane, der er Middelhavets svar på en tropisk storm.

Søndag gik den så i land på den nordafrikanske kyst med kraftig vind og store mængder nedbør til det nordøstlige Libyen.

Mere end 2000 frygtes døde, mens omkring 6000 fortsat er savnet på grund af stormens hærgen, fortæller Libyens sundhedsminister, Othman Abduljalil, til CNN.

Næsten et års regn

Daniel gik altså i land i løbet af søndag, hvorefter stormen stod på et døgns tid. Det hårdest ramte område er kystområdet fra Benghazi til Tobruk.

Selvom det er sparsomt med nedbørsmålere i Libyen, er det alligevel lykkedes nogle af dem at opfange store nedbørsmængder.

Mest regn er der faldet i Bayda, hvor det blev til hele 414,1 millimeter. Normalt kommer der knap 550 millimeter nedbør i løbet af et helt år, så det er omkring 80 procent af byens årsnedbør, der kom på under 24 timer.

Andre steder har stormen kastet mellem 150 og 250 millimeter regn af sig på relativt kort tid.

De store mængder nedbør har selvsagt givet problemer. Flere veje er blandt andet blevet undermineret af den kraftige regn.

Derudover er der meldinger om, at to dæmninger nær havnebyen Derna er brudt sammen som følge af presset fra de enorme vandmængder.

Som en konsekvens af dette er flere broer blevet ødelagte på grund af vandmasserne, der blev frigivet efter dæmningernes kollaps.

Særligt hårdt er det gået ud over netop Derna, der på trods af omkring 90.000 indbyggere mest af alt minder om en spøgelsesby, efter at oversvømmelser har isoleret byen.

Samtidig er flere hjem i bjergene blevet skyllet væk af kraftige mudderstrømme, der ligeledes har transporteret biler og affald rundt i området.

Libyen har som land ikke være forberedt på en naturkatastrofe af disse dimensioner, som stormen Daniel har medført.

Lederen af Libyens nød- og ambulancemyndighed, Osama Aly, indrømmer over for mediet Al Hurra, at der har været mangler i håndteringen af katastrofen.

Flere lande har meldt ud, at de vil sende nødhjælp til Libyen.

Blandt andet vil Tyrkiet sende tre fly med redningsmandskab, mens også FN er ved at samle et hold, der skal hjælpe de lokale myndigheder med redningsarbejdet.

Varmt Middelhav har forstærket uvejret

I Middelhavet dannes ikke "rigtige" tropiske orkaner, som man kender fra for eksempel USA.

Til gengæld dannes subtropiske orkaner, der går under navnet medicanes. Som navnet antyder, er medicane en sammentrækning af ordene mediterranean og hurricane.

Daniel blev netop til en medicane, da den bevægede sig ned over det varme Middelhav. Denne slags vejrsystemer kan forårsage farlige forhold til landene i Middelhavsområdet.

Formentlig blev Daniel ekstra kraftigt, da Middelhavet har været rekordvarmt i år. Varmere vand betyder nemlig forøget fordampning, hvilket er med til at forstærke storme som Daniel.