Spanien har sat 552 nye vejrrekorder i løbet af sommeren

Varme og nedbør har præget de sidste tre måneder på Den Iberiske Halvø.

Sommeren 2023 har på alle måder været ekstrem i Spanien, og det kommer også til udtryk i antallet af nye temperaturrekorder.

En opgørelse lavet af vejrtjenesten Eltiempo.es viser, at der er blevet sat ikke mindre end 552 nye rekorder i løbet af sommeren.

Den mest opsigtsvækkende af rekorderne er højeste temperatur, som blev sat i Valencia Lufthavn med 46,8 grader, hvilket slog den tidligere rekord på 43,4 med flere længder.

For hele august gælder det, at landets gennemsnitstemperatur på 24,8 grader var 1,8 grader over normalen. Og det er altså for hele døgnet rundt.

2,2 grader varmere end normalt

Når det gælder for gennemsnittet af de enkelte dages højeste temperaturer, ender vi helt oppe på 32,7 grader for august, hvilket er 2,2 over normalen og det højeste registreret nogensinde.

Der er sat rekorder over hele landet, men der er sat flest i den nordlige og østlige del af landet.

På trods af de rekordhøje temperaturer var sommeren 2023 også relativt våd i mange dele af Spanien.

Masser af regn

Juni blev skudt i gang med flere store uvejr, og i slutningen af august udløste kraftig regn oversvømmelser i mange dele af landet.

I de indre og østlige regioner kom der omkring en halv gang mere regn end normalt, mens der i dele af sydvest kom helt op til det dobbelte af normal nedbør.

Overordnet set var tørke dog nok den største udfordring, og dele af landet så stort set ikke regn i juli og august, og der blev indført restriktioner på vandforbruget, da vandreservoirerne begyndte at svinde ind.

Den højeste nedbørsrekord faldt ikke overraskende på et temmelig tørt sted.

I Granada falder der normalt stort set ikke regn om sommeren, men i ĂĄr faldt der 85,2 millimeter, hvilket er hele 771 procent mere end pĂĄ en gennemsnitlig sommer.

Efteråret blev i øvrigt indledt med endnu et uvejr, hvor store mængder vand udløste oversvømmelser, der kostede flere mennesker livet.