Tanev efter nye klimatal: - Det ser ikke godt ud
Sommeren 2023 er den varmeste sommer målt på Jorden nogensinde.
Der er flere skræmmende elementer i den seneste opgørelse af klimaets tilstand fra den europæiske klimatjeneste Corpernicus.
Og det er også noget, der vækker eftertanke hos Peter Tanev, chefmeteorolog hos TV 2 Vejret.
- Det klinger efterhånden hult, når vi gang på gang må sige, at det er bekymrende eller alarmerende, når vi ser nyheder som den her, siger han.
Ikke bare har de seneste tre måneder samlet været de varmeste målt nogensinde på kloden.
Havisen på den sydlige halvkugle, hvor der netop har været vinter, har ligeledes en nu rekordlav udbredelse, og generelt for hele kloden har havenes overfladetemperatur aldrig været højere.
- Med en global rekordvarm sommer og et rekordlavt isdække ved Antarktis er det svært at finde lyspunkter i klimaets udvikling. Man må bare konstatere, at det ikke ser godt ud, siger Peter Tanev.
Isens naturlige cyklus bliver brudt
Havisen bygges op over vinteren og trækker sig tilbage over sommeren, og derfor er det stærkt problematisk, at der ikke er bygget mere is op hen over den sydlige halvkugle.
Havenes overfladetemperatur er afgørende for vejret på hele Jorden. Det gælder særligt for lande, der ligger ud til havet som Danmark, men effekterne vil kunne mærkes helt ind over kontinenterne.
Mere fugt giver vildere uvejr
Et varmere hav har stor betydning for klima og vejr. For eksempel vil der kunne fordampe mere vand til atmosfæren, hvilket kan gøre orkaner voldsommere eller gøre regnvejr mere ekstremt som det, vi lige nu ser i Grækenland.
- Konsekvenserne af varmen er blandt andet mere og mere voldsomt vejr rundt omkring på kloden. Vi ser voldsommere vejr, tørke og oversvømmelser i takt med nye varmerekorder. Med andre ord ser vi hele tiden klimaforandringerne folde sig ud, siger Peter Tanev.
De nye tal får Peter Tanev til at frygte, at det på langt sigt kan blive de værste forudsigelser for klimaet, der rammer plet med uoverskuelige problemer til følge.
- Det her viser med al tydelighed, hvor vi er på vej hen med det globale klima. Det bliver kun varmere og varmere. Der er intet, der tyder på, at klimamodellerne rammer forkert, siger Peter Tanev.
Giver ekstra energi til varmen
En del af forklaringen på den varme sommer er vejrfænomenet El Niño, der får den globale middeltemperatur til at stige. Det skete også i 2016, der også endte som et varmt år.
Udfordringen lige nu er, at hver gang der kommer en ny El Niño, er baggrundsklimaet blevet varmere på grund af klimaforandringerne.
- Det var forventet, at sommeren ville blive varm, blandt andet på grund af El Niño, men at vi slår rekorderne så markant, er bekymrende og viser, at klimaet er på en helt forkert kurs, siger Peter Tanev.
Flere rekorder på vej
El Niño vil også påvirke vejret i de kommende måneder, og dermed har vi ifølge Peter Tanev nok ikke set de sidste vejrrekorder for i år.
- Det værste er, at El Niño kun lige er startet, så vi må forvente, at de kommende måneder globalt set også blive varme, og at vi med stor sandsynlighed ender med, at 2023 bliver det varmest år målt nogensinde på Jorden, siger Peter Tanev.
August endte med at blive 1,5 grader varmere end det førindustrielle niveau. Den blev også den næstvarmeste måned målt nogensinde, kun overgået af måneden før – juli 2023.