Sommeren er forlænget med to uger
I fremtiden kan sommeren måske vare ved indtil midten af september.
En historisk lang periode med sommervejr i september er i gang.
Vi har allerede haft tre meteorologiske sommerdage i træk, og meget skal gå galt, hvis ikke de næste seks dage også giver sommerdage med 25 grader eller derover.
Dermed kan vi ende med at have haft ni sommerdage på stribe, hvilket vil være ny rekord for september.
Samtidig betyder det, at den sidste sommerdag i år tidligst falder 12. september. Men nogle prognoser viser, at enkeltstående varmepust kan ramme landet senere.
Dette betyder, at vi i år får den sidste sommerdag over en uge senere end gennemsnittet. Det er noget, vi skal vænne os til. I takt med, at klimaet bliver varmere, falder datoen for årets sidste meteorologiske sommerdag senere og senere.
Sommeren er forlænget med to uger
Siden 1874 har det været muligt at registrere årets sidste sommerdag.
Som det kan ses på grafen herunder, er det omkring månedsskiftet mellem august og september, at den sidste sommerdag normalt opleves herhjemme.
Klimanormaler er et værktøj til at beskrive ændringer i klimaet. Her viser den seneste klimanormal, at den sidste sommerdag med over 25 grader i gennemsnit faldt 2. september i perioden 1991 til 2020.
Men skrues tiden 30 år tilbage til klimanormalen 1961 til 1990, var datoen dengang noget tidligere. Her var det i gennemsnit 24. august, at vi i Danmark havde den sidste dag med regulær sommervarme.
Dermed er sommeren reelt blevet forlænget med over en uge – mere præcis ni dage.
Kigger man til gengæld over de sidste ti år, viser det sig, at den sidste sommerdag måles 7. september. I nyere tid er sommeren dermed blevet hele to uger længere.
Kan forlænges til midt september
Hvis tendensen fortsætter, kan vi i fremtiden måske nyde sommervejr helt frem til midten af september.
For hvert årti har den sidste sommerdag nemlig rykket sig med cirka tre dage. Hvis det fortsætter, vil vi i år 2050 kunne forvente regulært sommervejr helt frem til 18. september.
Dette er dog en lineær fremskrivning, som kan have visse forbehold. Blandt andet har solhøjden meget at sige i forhold til, hvor varmt det kan blive.
Alletiders seneste sommerdag faldt 1. oktober i 2011, mens der er blevet målt 24,3 så sent som 13. oktober. Så sommervarme kan altså forekomme langt ind i efteråret.