Det varme Middelhav kan få sensommeruvejr til at eksplodere

Når havvandet bliver varmere, vil det give mere energi og fugt til fremtidens uvejr.

Denne sommer har budt på de højeste temperaturer i Middelhavet målt nogensinde, og det tegner ifølge meteorolog Peter Tanev fra TV 2 Vejret skidt for landene ud til det varme hav.

Opvarmningen skaber grobund for endnu voldsommere vejr i fremtiden, og vi har allerede denne sommer set, hvad det kan betyde med oversvømmelser i mange af de sydeuropæiske lande.

- Det varmere vand betyder, at risikoen stiger for uvejr, som kan skabe store udfordringer for landene ud til Middelhavet som for eksempel Spanien, Italien, Kroatien og Grækenland, siger Peter Tanev.

Når tropiske orkaner, der er de mest voldsomme uvejr på jorden, dannes, skyldes det netop varmt havvand, og et stadigt varmere Middelhav vil også kunne give kraftigere uvejr fremover.

Tikkende vejrbombe

Middelhavslandene vil være særligt udsat i sensommeren, hvor havet har haft flere måneder til at absorbere energi i form af varme fra solens stråler.

Men konsekvenserne af det varmere vand i Middelhavet kan også ses på vores breddegrader, forklarer Peter Tanev.

Rammer også os

Stormen Hans, der gav voldsomme problemer i Norge, blev netop dannet af varm og fugtig luft fra Middelhavet, der mødte den koldere luft mod nord.

Hans gav visse områder i Norge de højeste vandstande i 50 år og kostede 2 nordmænd livet.

Selvom man måske skulle tro, at det er vinden, der er den store dræber ved orkaner, er det vandet, der koster flest liv.

Vanddamp skaber store uvejr

De enorme mængder regn består primært af havvand, der er dampet op og kondenseret til skyer. Det er den proces, der giver de store uvejr deres voldsomme energi.

Og varmere vand betyder øget fordampning.

Middelhavet har i forvejen en afart af de tropiske orkaner, der er kendt som medicanes, hvilket er en sammentrækning af Mediterranean og hurricane.

Varmere vand større uvejr

Medicanes bliver under normale omstændigheder ikke så kraftige som de tropiske orkaner, men dette skyldes blandt andet, at vandet normalt ikke er så varmt som i troperne.

Med et varmere Middelhav forventes fremtidens medicanes at blive kraftigere i både vindstyrke og vandmængde.

Ifølge Peter Tanev hænger det varmere Middelhav sammen med den globale opvarmning.

- Der er et helt sikkert klimasignal i det. Vi kan ikke blive ved med at tale om, at det er blevet varmere på jordkloden, at temperaturen nogle steder er steget med 2 grader i Europa, at vi har rekordvarmt vand og så benægte, at det har noget med klimaforandringerne at gøre, siger han.