TV 2 Vejret indfører nyt barometer: Sådan er udsigterne for regn

Nu begynder vi at kunne se en lillebitte sandsynlighed for regn.

Tørken er over os, og vi er nu på 17. dag uden nedbør noget sted i Danmark.

Derfor indfører TV 2 Vejret nu et regnbarometer, der kan vise sandsynligheden for, at der bare falder nogle få dråber overhovedet.

- Lige nu er nogle folk meget interesserede i at få regn, og det er ikke bare landmænd og haveejere. Vi har en alvorlig tørke, og det vil være positivt for mange, om der kommer lidt regn, fortæller meteorolog ved TV 2 Vejret Andreas Nyholm.

Regnbarometret skal ses som et supplement til TV 2 Vejrets normale syvdøgnsskema. Selvom der nogle gange er tørvejr på skemaet, kan der godt være en vis sandsynlighed for regn alligevel.

Brydes tørkeperioden?

Hvis der for eksempel kun er tale om 5 procents sandsynlighed for en byge et sted i landet, vil det normalt ikke fremgå af syvdøgnsskemaet, men netop nu er det meget relevant.

Regnbarometret kan derfor omfatte nogle muligheder for regn, som det normalt ikke vil give mening at have med i de mere generelle oversigter.

Første tegn på regn

Kigger vi på sandsynligheden for nedbør lige nu, er den lav, men i slutningen af næste uge er der en sandsynlighed for, at der kan komme en smule vand fra oven og bryde den lange tørkeperiode.

- Der er ikke noget, der peger på store regnvejr, men der er 5 til 10 procents sandsynlighed for, at vi får nogle lokale byger fra næste fredag og frem, siger Andreas Nyholm.

Selvom der skulle komme en smule byger, vil det kræve langt større mængder regn at bryde tørken.

Tørkeindekset for Danmark forventes at ramme 10 i løbet af fredag aften eller lørdag. 10 er den maksimale værdi for, hvor tør jorden kan blive.

Lange udsigter med stor usikkerhed

Barometret kigger ti dage frem, men de meteorologiske modeller giver også mulighed for at kigge endnu længere frem i tiden, selvom de lange udsigter er behæftet med meget stor usikkerhed.

De såkaldte sæsonprognoser har erfaringsmæssigt ikke den store træfsikkerhed, men derfor kan det i den nuværende situation være interessant at se på alligevel.

Og kigger vi længere frem for at få en ide om, hvorvidt tørken kommer til at fortsætte, ser det faktisk ud til at blive en særdeles tør sommer.

I sæsonprognoserne for juli og august ses Danmark dækket af gule nuancer, hvilket betyder, at modellen forudser, at det bliver en mere tør sommer end normalt i Danmark.

- Der er ikke umiddelbart nogen hjælp at hente i sæsonprognoserne. Her viser tendensen også, at det bliver mere tørt hen over dansk område sommeren igennem, fortæller Andreas Nyholm.