Alvorlig tørke flere steder – ingen hjælp at hente fra oven

Tørken kradser allerede i det meste af landet – og det vil blot blive værre.

Maj 2023 kommer til at blive husket som en af de tørreste majmåneder nogensinde.

Det har blandt andet ført til, at tørkeindekset i det meste af landet er tårnhøjt.

Derfor hungrer den danske natur i øjeblikket efter store mængder vand – der er bare lige det problem, at der stort set ingen regn er i prognoserne det næste lange stykke tid.

Nedenstående prognose viser akkumuleret nedbør i Europa frem til 6. juni. Som man kan se, så ligger Danmark i smørhullet med helt tørt vejr.

Nogle prognoser spår endda, at der de næste 14 dage kun kommer ganske få millimeter til den tørstende natur.

Tørken kradser

De manglende nedbørsmængder har fået tørkeindekset op i det røde felt mange steder.

Særligt i de østlige landsdele er tørken meget alvorlig med et tørkeindeks på over ni, hvilket indikerer høj risiko for tørke.

Tørkeindeks

Tørkeindekset bygger på en vandbalancemodel, der hver dag estimerer mængden af vand i det jordvandsmagasin, som planterne har til rådighed.

Planternes roddybde og jordtypen bestemmer i praksis størrelsen af jordvandsmagasinet, som kan variere meget selv inden for et mindre område.

Jordvandsmagasinstørrelsen er som udgangspunkt sat til 100 millimeter som et middeltal for hele Danmark.

Tommelfingerreglen siger så, at hvis tørkeindekset er på 9, så mangler jordvandsmagasinet 90 millimeter vand, før det er fyldt op. 

Kilde: DMI.

Men også i dele af Nordjylland, Østjylland samt alle de fynske kommuner ligger tørkeindekset på over otte.

Tørreste sted i Danmark lige nu er Bornholm med et tørkeindeks på hele 9,9, hvilket skyldes, at solskinsøen gennem hele april og maj blot har fået 10,9 millimeter regn.

Tørkeindekset tager udgangspunkt i vandindholdet i et jordvandsmagasin, der som udgangspunkt er fyldt op, når der er 100 millimeter vand i magasinet.

Tommelfingerreglen siger så, at når tørkeindekset er på for eksempel 9, så mangler der 90 millimeter vand, før det er fyldt op igen.

På landsplan ligger tørkeindekset lørdag på otte. Dermed er der gennemsnitligt over hele landet høj risiko for tørke.

I den kommende tid vil tørken blot få endnu mere fat. Blandt andet vil tørken også blive alvorlig i flere af de jyske kommuner.

Blandt de tørreste nogensinde

Det usædvanligt tørre forårsvejr er med til at gøre maj blandt de tørreste siden 1874, hvor man begyndte at måle nedbør.

For en uge siden var maj endda godt på vej til at blive den tørreste af sin slags herhjemme. Men et regnvejr i starten af ugen sørgede for, at maj 1959 fortsat er indehaver af denne rekord.

Når det så er sagt, så bliver årets tredje forårsmåned stadig en af de mest nedbørsfattige majmåneder herhjemme.

Indtil videre er der blot faldet 14,1 millimeter regn. Da der er udsigt til stort set tørvejr de resterende dage, ender måneden formentlig som den sjette tørreste.