Vejr

Italien ramt af kraftigt uvejr – danske turistdestinationer blandt de ramte områder

Italien er på en måned gået fra tørke til oversvømmelser. Mindst 8 dræbt.

Efter en nedbørsfattig vinter var frygten i Italien høj for, at den kommende sommer skulle ende katastrofal med ekstrem tørke.

Men over den seneste måneds tid har enorme mængder nedbør skabt helt andre problemer.

I store dele af det nordlige Italien kæmper de i øjeblikket med voldsomme oversvømmelser, efter at det ene lavtryk efter det andet har sendt kraftig regn ind over støvlelandet.

Mindst otte er dræbt.

Særligt i den nordøstlige region Emilia-Romagna og på dele af Adriaterhavskysten er der i øjeblikket mange byer, der er oversvømmet.

Adriaterhavskysten er med flere gode badestrande en yndet feriedestination for mange danskere. Og blandt andet turistbyen Venedig gør sig i disse dage klar på en usædvanlig høj vandstand i byen.

Floderne løber over deres breder

Det ustadige vejr gennem hele maj har mange steder givet over 100 millimeter nedbør. Men især i det nordøstlige Italien er der faldet rigtig meget.

Vådest har det været i Ferrara, hvor der er kommet ufattelige 363 millimeter nedbør. Det svarer til knap halvdelen af, hvad der normalt kommer i Danmark på et helt år.

I Emilia-Romagna er en stor del af nedbøren faldet indenfor det seneste døgn. Særligt meget har det regnet i kystbyen Rimini, hvor det er blevet til ekstreme 184 millimeter nedbør siden tirsdag.

Det sjaskvåde vejr har fyldt godt op i floderne i det norditalienske, hvilket har medført, at floderne flere steder er gået over deres breder.

En af disse floder er Savio, som har medført store problemer i byen Cesena, der er beliggende i hjertet af Emilia-Romagna.

Her har beboere søgt tilflugt på hustage for at vente på, at redningsmandskabet er kommet frem i helikopter.

Cesena ligger i øvrigt blot 60 kilometer fra byen Imola, hvor et stort Formel 1-løb er blevet aflyst som følge af de voldsomme nedbørsmængder.

De massive vandmængder i Cesena har kostet en ældre mand livet.

Hundredvis evakueret

Alt i alt blev omkring 900 mennesker evakueret i det nordlige Italien tirsdag aften som følge af oversvømmelserne.

Og i det hele taget har de lokale myndigheder opfordret folk til at være påpasselige.

I turistbyen Ravenna er befolkningen for eksempel blevet opfordret til at søge tilflugt i bygningernes øvre etager for at undgå de floder af vand, der er blevet dannet i gader og stræder.

Som man dog kan se af billedet herunder, har det nødvendigvis ikke været nok. Billedet er fra Faenza, hvor vandet står helt op til taget på en bygning.

Også i Emilia-Romagna-regionens hovedstad, Bologna, er der udfordringer med meget vand i gaderne.

Derudover er togene på strækningen Bologna-Acona midlertidigt blevet indstillet. Acona er en stor havneby ved Adiraterhavskysten og samtidig en populær feriedestination.

Tidligere på måneden var det nordlige Italien også særdeles hårdt ramt af oversvømmelser efter meget kraftig regn.

Her førte halvanden døgns uafbrudt regn blandt andet til to dødsfald i Ravenna.

De intense nedbørsmængder har til gengæld for en stund sat tørkeproblemerne på pause.

Po-floden, der er Italiens største flod og en vigtig kilde til vand for landbruget i de nordlige regioner, oplevede, at vandstanden i starten af maj steg med 1,5 meter efter et kraftigt regnvejr.

Mere på vej

De hårdtprøvede italienere får endnu mere at se til den kommende tid. Det ustadige vejr ser nemlig ud til at fortsætte lidt endnu.

Dog ser det ud til, at det primært er det nordøstlige Italien samt den sydlige del af landet, som får mest. Her kan der lokalt falde op over 100 millimeter den næste uges tid.

Derimod er der lidt mindre nedbør på vej til de nordvestlige regioner.