Vejr

Kraftig regn i Italien kan give nye oversvømmelser

Især den nordlige del af landet kan blive hårdt ramt.

Myndighederne i Italien har i øjeblikket udstedt et varsel for kraftig regn i store dele af landet gældende til torsdag aften.

I flere af de nordlige regioner er varslingen endda forbundet med farligt vejr.

Regnvejret forventes at medføre alvorlige konsekvenser som oversvømmelser og jordskred. Prognoserne viser her nedbørsmængder op til 100 millimeter, som lokalt kan blive noget højere.

Uvejret kan medføre, at flere veje, broer og jernbaner bliver ubrugelige for italienerne.

Blev også ramt i sidste uge

Det er i forbindelse med de ekstreme mængder af regn, at risikoen for oversvømmelser er særligt høj i lavtliggende egne. I bakkede og bjergrige områder kan det også medføre til jordskred.

De samme områder blev også ramt af kraftig regn i sidste uge.

Særligt provinserne Bologna og Ravenna blev hårdt ramt. Floden Lamone steg med hele ti meter, mens et jordskred begravede et hus, hvor beboeren i huset døde.

Sammen med de næste to døgns regn kan risikoen for jordskred på ustabile skråninger være endnu højere end i sidste uge.

Hvis jorden i forvejen indeholder meget vand fra foregående regnvejr, skal der mindre regn til, før det mudrede jord medfører et jordskred.

Vandet kan have svært ved at synke

Italien var i sommeren 2022 ramt af den værste tørke i 70 år. Herefter har det nordlige Italien haft en nedbørsfattig vinter og start på foråret, hvorved vandstandene i floderne har været særligt lave.

Den lange tørkeperiode gør det svært for vandet at synke ned i jorden. Det er netop det, der er med til at bidrage til voldsomme oversvømmelser i floderne.

Mere regn i weekenden

I Alperne får bjergene også besøg af det voldsomme vejr. Her falder det i stedet som sne, hvor der kan lande mere end 50 centimeter.

Når man kigger længere ud i prognoserne, bliver Italien endnu en gang ramt af et stort regnvejr hen over lørdag og søndag.

Herhjemme i Danmark kan vi i stedet se frem til en weekend med varmere vejr og mindre vind.