Vejr

Tørke truer produktionen af olivenolie

Priserne på olivenolie er steget med næsten 60 procent siden juni.

Et af de vejrmæssigt hårdeste ramte steder i Europa er Spanien.

Ikke nok med, at der for nyligt blev sat ny varmerekord på den Iberiske Halvø for april, så har det seneste år også været ekstremt tørt.

Og det er noget, der kan mærkes på en af Spaniens største eksportvarer – olivenolie.

Over det seneste års tid er priserne på olivenolie kun gået én vej, og det er opad.

Faktisk har manglen på nedbør ført til, at priserne på olivenolie har nået et rekordhøjt niveau. Det skriver det britiske finansmagasin, Financial Times.

Frygten for den kommende sommer er derfor ekstra stor. For hvis tørken fortsætter hen over sommeren, kan det nemlig få fatale konsekvenser for produktionen af olivenolie.

Olivenolieproduktionen halveret

Spanien spiller en meget central rolle, når snakken falder på olivenolie.

Landet er nemlig verdens største producent af den olivengrønne olie. Omkring halvdelen af verdens olivenolie kommer således fra Spanien.

Efter 20 år i branchen har jeg aldrig set disse priser

Vito Martielli, analytiker i Rabobank

Men tørke giver nu alvorlige panderynker hos de spanske landmænd, der over de seneste 12 måneder har set deres produktion blive halveret til omkring 780.000 tons.

Det er noget, som i den grad afspejles i priserne. Siden juni er priserne for spansk olienolie steget med næsten 60 procent til over fem euro per kilogram.

- Efter 20 år i branchen har jeg aldrig set priser som disse, udtaler anlytiker i Rabobank, Vito Martielli, til Financial Times.

En anden stor producent af olivenolie, Italien, har også haft et hårdt år for landets afgrøder. Her blev 2022 det tørreste år i mere end 200 år.

Klimaforandringerne giver svære betingelser

Generelt har det været hårde tider i Sydeuropa over det seneste halvandet års tid med både tørke og ekstrem varme.

Allerede inden sommeren har meldt sin ankomst, kradser tørken i flere af middelhavslandene, hvilket blandt andet skyldes en usædvanlig lav mængde vinternedbør. Derfor kan man kun frygte for, hvordan sommeren bliver.

De sidste par måneder har Spanien været ekstraordinært hårdt ramt. Marts blev således den næstvarmeste af sin slags i det spanske, mens april er på vej til at blive den tørreste aprilmåned.

Høsten af oliven foretages mellem oktober og februar, så hvis sommeren nok engang bliver præget af tørke, er det noget, der vil få olivenoliepriserne til at eksplodere yderligere.

I skrivende stund er der ikke nedbør af betydning på vej til den Iberiske Halvø.

Ifølge FN's seneste klimarapport er tørke og varme noget, der kommer til at ramme endnu hårdere i Sydeuropa på grund af klimaforandringerne.