Vejr

Tæt på 40 grader – ny europæisk varmerekord

Ekstrem hedebølge over den Iberiske Halvø skriver historie.

En ekstrem hedebølge hærger i øjeblikket over den Iberiske Halvø.

Særligt ekstremt blev det torsdag eftermiddag, hvor hedebølgen havde sin foreløbige kulmination.

Her steg temperaturen til sveddryppende 38,8 grader i den sydspanske by Cordoba, hvilket er ny varmerekord for april i Spanien.

Men faktisk blev det ikke kun til spansk varmerekord. De næsten 40 grader skriver sig samtidig ind i historiebøgerne som den varmeste aprildag i hele Europa.

Ud over varmerekord i Spanien, blev der også sat ny national varmerekord for april i Portugal, da der blev målt 36,9 graders varme i Mora.

Omkring 15 grader over det normale

Generelt er det uhørt varme vejr for årstiden meget udbredt i både Spanien og Portugal.

Derfor blev det torsdag til snesevis af nye varmerekorder på tværs af den Iberiske Halvø, hvoraf nogle decideret blev smadret med op til 5 graders forskel.

Den voldsomme varme har sit ophav fra Marokko, hvor det ved hjælp af et højtryk er blevet pumpet op til det sydvestlige hjørne af Europa.

Ligesom Spanien og Portugal oplevede Marokko også rekord varmt vejr for april. Varmest blev det ved Marrakech, hvor der blev registreret 41,3 grader.

Alle rekorder i den nordlige og centrale del af Marokko blev pulveriseret med en margin på 5 grader. Og selv i over 500 meters højde nåede temperaturen over 40 grader flere steder.

Kortet herunder viser, hvor meget tempraturen afviger fra det normale. Som man kan se er farveskalen helt oppe i den mørkerøde ende, hvilket indikerer, at luftmassen er omkring 15 grader over det normale.

Varmen fortsætter fredag

Fredag er der igen udsigt til ekstraordinært varmt vejr over Spanien og Portugal.

Luftmassen ligger fortsat med op omkring 15 grader over det normale. Dog er det tvivlsomt, at torsdagens rekorder bliver slået, da der samtidig er udsigt til flere skyer.

Dermed forventes de højeste temperaturer at lande på omkring 36 graders varme. Men det er ikke utænkeligt, at det kan blive endnu varmere.

Stadig er det også ekstremt varmt i det nordøstlige hjørne af Afrika, hvor både Marokko og Algeriet formentlig kan se frem til nye varmerekorder i løbet af fredag.

I løbet af weekenden ser det ud til, at tilstandene bliver lidt mere normale.

Til gengæld er der fortsat lange udsigter til nedbør til det i forvejen tørkepræget Spanien.