Her vokser en fire meter høj palme i en almindelig dansk baghave
TV 2 Vejret har besøgt Danmarks måske største palmeentusiast.
Normalt forbinder vi palmen med langt sydligere himmelstrøg end de danske, men i takt med det stadig varmere klima er de flere steder begyndt at dukke op i folks baghaver.
En af dem, der ved mest om dansk palmedyrkning, er Henrik Pedersen, der bor i Hinnerup lidt uden for Aarhus. Han er forfatter af bogen 'Palmer i haven' og mener, at Danmark har en fremtid som palmeland.
- Forklaringen er de milde vintre. Hvis folk er heldige at plante ud, og der efterfølgende kommer to milde vintre, så har palmen fået godt fat og kan bedre holde til en hård vinter, siger han til TV 2 Vejret.
Man kan stadig være uheldig, at der kommer en hård vinter, der vil gøre det af med en palme plantet i haven, men risikoen er blevet mindre.
Milde vintre
Statistikken viser, at vintrene i Danmark er blevet næsten halvanden grad varmere de seneste 30 år, og de varme vintre er blevet hyppigere og varmere.
De varmere vintre er ikke ensbetydende med, at der ikke kan komme en rigtig isvinter, men det er mindre sandsynligt, at det sker.
Når det drejer sig om de første etableringsår, er vejrudsigterne ifølge Henrik Pedersen palmedyrkernes bedste ven.
Vejrudsigterne bliver nemlig hele tiden mere præcise og ikke mindst mere lokale.
Et tæppe og en flaske varmt vand
På den måde kan palmedyrkerne holde øje med deres unge palmer, og hvis der er hård frost i prognoserne, kan de dække palmerne over med et fleecetæppe og eventuelt stille en flaske med varmt vand ind under tæppet hen over natten.
- De kan ikke klare lavere end 10 graders frost. Det bryder de sig ikke om. Men de få nætter, hvor vi får den her kulde, kan man lægge et tæppe over dem, og så går det fint, forklarer Henrik Pedersen.
Når først palmerne har stået nogle år, bliver de mere hårdføre.
I Henrik Pedersens have står en fire meter høj palme, som rask væk klarer en hård frostnat helt uden assistance.
- En så stor palme kan sagtens klare 15 graders frost uden andet end lidt skader på bladene, siger han.
Egnede palmer
Det er naturligvis ikke alle palmer, der kan dyrkes i Danmark.
Normalt vil der være tale om palmer, der oprindeligt kommer fra steder, hvor der også forekommer hyppig frost som for eksempel Himalaya.
I takt med at palmer i stigende grad dyrkes i haverne, forudser Henrik Madsen også, at vi kommer til at se dem vildt i den danske natur.
- Jeg tror ikke, at man kan undgå, at der er fugle, der spreder nogle frø, og de spirer altså fint på friland, men vi ser nok 20-30 år frem, før vi kommer til at se palmer, der har etableret sig på en lun lokalitet i buskadser rundt omkring, siger han.
Selvom palmerne kan komme ud i naturen, mener Henrik Pedersen ikke, at vi skal frygte dem som invasive arter. Dertil er de trods alt stadigvæk for skrøbelige i det danske klima.
Tre spørgsmål til kommende palmeejere
Hvis man har lyst til at prøve kræfter med en palme i haven, har Henrik Pedersen tre spørgsmål, man skal kunne svare ja til.
1. Står dit grundvand altid dybere end 1,2 meter under terræn? Rødderne vokser ikke under grundvandsspejlet, og palmerne har brug for at sætte dybe rødder af hensyn til hårdførheden.
2. Kan palmen plantes, så den har rimelig læ mod nord og øst? Herfra kommer de kolde vinde om vinteren, og de kan skade palmerne. Det er vigtigt at skabe et optimalt lokalmiljø.
3. Har du nok interesse til at overvåge og pleje palmen? Hvis du vil vande og gøde optimalt, skal du måle nedbøren, og du skal også holde øje med palmen i vintervejret. Hvis det lyder afskrækkende, et det måske bedre med palmer i potter, som kan sættes ind om vinteren.