Vejr

Usædvanlig tørke har sat tidligt gang i de spanske skovbrande – og det kan blive meget værre

Mange steder er vandreservoirerne tæt på tomme.

En tør start på 2023 har sat tidligt gang i de spanske skovbrande, som også sidste år hærgede med vidtrækkende konsekvenser.

Især i den nordlige halvdel af Spanien har mange brande hærget over den seneste uge, og ifølge prognoser fra det spanske meteorologiske institut er risikoen for naturbrande stigende over de næste dage.

Der er ingen hjælp at hente i vejret, som ser ud til at holde helt tørt i Sydvesteuropa den næste uges tid, samtidig med at temperaturerne kan overstige 30 grader på den Iberiske Halvø i påskedagene.

Næsten helt tomme vandreservoirer – kan blive katastrofalt

Mange steder i det sydvestlige Europa har man over de seneste måneder oplevet en usædvanlig hård tørke, som i Frankrig resulterede i mere end en måned uden nedbør.

Det spanske meteorologiske institut har meldt ud, at landet nu i over et år har befundet sig i en meteorologisk tørke.

Det har ført til, at vandreservoirer i landet er pressede til det yderste.

Værst står det til i Catalonien, hvor nogle vandreservoirer har så lidt vand, at gamle landsbyer, som blev oversvømmet for at skabe reservoirerne, er kommet frem igen grundet den lave vandstand. Det gælder blandt andet kirken i Sau reservoirert, som normalt står under vand

Sau-vandreservoiret i Catalonien var helt nede på blot 8 procent af dets vandkapacitet i marts, hvilket er 55 procent mindre end sidste år på dette tidspunkt.

TV 2 Vejrets Peter Tanev besøgte selvsamme vandreservoir allerede tilbage i september i fjor, og dengang var vandsituationen kritisk.

- At det stadigvæk ser sådan ud efter en vinter, hvor vandmagasinerne bør være fyldt op, kan gå hen og blive en katastrofe for Spanien, fortæller Peter Tanev.

Peter Tanev står foran en kirke, som normalt står under vand, i Sau vandreservoir i Catalonien, tilbage i september 2022. Video: Rune Zeitzen

- For 14 dage siden besøgte jeg Nice i Sydfrankrig og oplevede et vandmagasin, der også var stort set tomt, så problemerne er store i hele Sydeuropa, og det her kan få katastrofale følger for sommeren, hvis der ikke snart kommer regn, forklarer Peter Tanev.

Det tørre vejr har ført til en stærkt forøget risiko for naturbrande, og i de seneste dage har mange skovbrande hærget, især i den nordlige del af landet.

Ingen hjælp at hente fra vejret

Det tørre og varme vejr, som på det seneste har præget den Iberiske Halvø, ser ud til at fortsætte længe endnu.

Over den næste uges tid ventes der ikke at falde en eneste dråbe nedbør i det sydvestlige Europa.

Ud over den manglende regn er der også skruet godt op for varmen i Spanien og Portugal.

En varm luftmasse ligger over landet, som bliver holdt på plads af et stort højtryk.

Det er med til, at temperaturerne udbredt stiger til mellem 25 og 30 grader, og lokalt kan temperaturerne overstige 30 grader i løbet af påskedagene.

Den bastante forårsvarme tørrer luften og landjorden ud yderligere og kan være med til at forværre den allerede igangværende tørke.