Vejr

Spillevende fortidsfisk kan fanges i danske lystfiskersøer

Hvis du kunne tænke dig at fange en virkelig stor fisk, kan du prøve med stør.

De fleste forbinder landets lystfiskersøer med ørredfiskeri, men en mere eksotisk fisk er ved at gøre sit indtog flere steder rundt omkring i Danmark.

Vejrbilen er kørt til Aarup på Fyn for at prøve kræfter med den bomstærke rovfisk stør i Aalsbogaard Lystfiskersø.

- Støren er spændende på grund af dens størrelse. Den største, vi har her, målte vi sidste gang på en vægt, der kan tage 54 kilo, og den gik i bund, så den vejede måske 56 kilo. Du finder ikke så store fisk på andre måder i Danmark, fortæller søens indehaver, Martin Hjort.

Som lystfisker er vejret naturligvis af stor betydning, da fornøjelsen ved at stå ved bredden af en sø i stiv kuling og regnvejr er til at overse, men faktisk har vejret også stor betydning under vandet.

- Vi kan tydeligt mærke forskel alt efter vejret. Hvis der er for meget udsving, påvirker det fiskenes adfærd. Det bliver sværere at fiske, da fiskene simpelthen bider mindre og mister noget aggressivitet. Hvis der er for meget højtryk eller lavtryk, kan det godt smadre fiskeriet fuldstændig, siger Martin Hjort.

Størene kan fanges året rundt, men de er mest aktive ved forår og efterår.

Om sommeren kan de godt have en tendens til at være lidt mindre aktive på grund af varmen, og om vinteren kan kulden også godt gå ud over aktiviteten.

Størene skal dog have føde uanset årstiden og kan dermed også bide på krogen, hvad enten det er marts eller december.

- Vi har folk, der fanger stør året rundt, lyder det fra Martin Hjort.

Har styr på sine fisk

I de danske lystfiskersøer med stør er der nøje overvågning af bestanden.

Martin Hjort har for eksempel 103 støre i sin sø.

- Først og fremmest ved vi, hvad der er sat i, og så ved vi, hvor mange der er fundet døde. Derudover har vi chip i dem, siger han.

Støren er en fighter, og det tager normalt omkring 20 minutter at få den hevet i land. Når den kommer ind til kanten, skal den trækkes op på et særligt leje, hvorfra den må løftes op til et lystfiskerbillede.

Dernæst skal den sættes ud igen. Derfor bruges også kroge uden modhager for at skade fiskene så lidt som muligt.

De særegne fisk har nemlig en værdi på op til 50.000 kroner, så det er ikke noget, man bare lige hiver med hjem og koger med lidt hvidvin.

Har overlevet dinosaurusserne

Stør har eksisteret stort set uden at udvikle sig over de seneste 200 millioner år, og der svømmede dermed stør rundt, da dinosaurerne stadig vandrede på Jorden.

Den oldgamle fiskeslægt adskiller sig fra andre fisk ved ikke at have skæl, men er glatte nærmest som en hval. De kan blive over 100 år gamle og veje over et ton.

Har næsten ramt 100 kilo

Så store fisk er der endnu ikke i de danske lystfiskersøer, men det er ikke tilfældigt, at det netop er en størfangst, der har sat rekord i de danske lystfiskersøer.

I 2019 blev der fanget en stør på hele 97 kilo i lystfiskersøen Blue Rock på Fyn.

Støren kan ikke fiskes vild i Danmark, og den er generelt truet i naturen. Særligt belugastøren har været udsat for rovfangst på grund af dens eftertragtede æg, der sælges som ægte kaviar.