Forårsvejr er musvågevejr
Musvåger bruger vejret til deres fordel for at krydse Øresund.
Weekendens vejr byder nogle steder på noget, der begynder at smage af forår, og det er ikke kun de varmehungrende danskere, som ser frem til det.
De næste dages vejr kan nemlig også beskrives som musvågevejr, da vejret egner sig til, at de nordiske musvåger kommer tilbage igen efter at have overvintret længere mod syd.
Det forklarer Per Ekberg, som TV 2 VEJRETs meteorolog Lone Seir har talt med, for at lære mere om, hvornår man kan opleve musvågernes træk nord på.
Musvåger drager mod nord i marts
Det store musvågetræk foregår i marts og starten af april ifølge Per Ekberg, hvor flere tusinde musvåger trækker mod nord.
De danske musvåger bliver i landet året rundt, da de kan klare de relativt milde danske vintertemperaturer. Derimod tager musvågerne fra Sverige, Norge og Finland mod syd i efteråret for at overvintre, da der bliver markant koldere mod nord end herhjemme i landet.
- Musvågerne fra Sverige, Norge og Finland trækker mod syd om efteråret til Holland, Belgien og Frankrig og overvintrer. Når det så bliver forår, tager de op nordpå igen, forklarer Per Ekberg.
Ifølge Per Ekberg er det optimale vejr for at opleve musvågetræk 10 til 15 grader og sydlig vind. Det er netop det vejr, som står på programmet i weekenden.
Både lørdag og søndag er udsigt til temperaturer på op til 13 grader samtidig med, at vinden kommer fra syd.
Vejret spiller en afgørende rolle for turen nordpå
Fordi musvåger kan flyve, ville man tro, at de flyver i lige linje fra syd mod nord.
Men sådan foregår det ikke. Musvåger undgår nemlig at flyve over vand, hvis de kan.
Derfor minder deres rute meget om, hvordan mange danskere rejser rundt i landet, nemlig via Lille- og Storebælt.
På vej nordpå ender de mange musvåger omkring Helsingør i det nordøstlige Sjælland, da det er her, at Øresund er på sit snævreste.
Her venter de på hjælp fra vejret, før de tør tage turen til Sverige.
Musvågerne venter nemlig på, at solen varmer de store markområder omkring Helsingør op, hvilket gør, at luften stiger, og musvågerne bruger den stigende luft til at komme højt op – på samme måde som et svævefly.
- Når musvågerne når en højde på mellem 500 og 800 meter, så kan de glide hele vejen til Sverige, fortæller Per Ekberg.
Per Ekberg understreger samtidig, at musvågetræk er en eftermiddagsaktivitet, så hvis man ikke er et morgenmenneske, kan man stadig komme ud og opleve det særlige syn.
- På de rigtigt gode dage kan man opleve op til 500 musvåger, fortæller Per Ekberg.
Efter turen over Øresund fortsætter musvågerne længere mod nord, hvor de holder til indtil om efteråret, hvor de tager turen mod syd igen og atter lægger vejen forbi Danmark.