Vejr

Sjældent snefænomen set på nordjysk mark

Søndag aften skabte naturen sine egne snebolde.

På en mark i Vendsyssel kunne man søndag aften se et noget usædvanligt syn.

Ude på marken lignede det, at nogen var begyndt at bygge snemænd, men aldrig var blevet færdige. Sneboldene så endda ud til at være dukket op ud af ingenting – for der var ingen spor.

Danskernes vejrbilleder

TV 2 VEJRET bruger billeder fra danskerne i både vores vejrudsigter og til artikler her på hjemmesiden og vores app. Du kan også indsende både billeder og video til TV 2 VEJRET. Det gør du her.

Men der er faktisk en helt naturlig forklaring på de mystiske snebolde. Der er nemlig tale om såkaldte sneruller, der er et relativt sjældent fænomen i Danmark.

Sneruller ses i to udgaver. Den horisontale, som kan dannes ude på åbent land, når det blæser hen over en snedækket overflade, og den vertikale, som dannes, når sne ruller ned ad en skrå flade – typisk en bilrude.

Det var den første udgave, som Alex Kristensen dokumenterede med flere fotos til TV 2 VEJRETs Facebook-side, da han kørte forbi en snedækket mark i Vendsyssel.

Våd sne og vind danner snerullerne

Snerullerne dannes ved temperaturer tæt på frysepunktet, når sneen har en fugtig konsistens – den såkaldte gode sne til snebolde.

Er overfladen, som sneen ligger på, hård – i dette tilfælde var det en mark – så kan rigeligt med vind eller vindstød danne snerullerne.

Når et snefnug falder, kan det, hvis det blæser, rive snefnug fra overfladen med sig op, som det så kitter sammen med.

Sådanne klumper af snefnug kan hoppe hen over sneen og blive større og større, til sneklumpen endelig falder helt til jorden og kan begynde at rulle.

Denne proces kan danne små snebolde, som kan rulle sig relativt store.

Kan blive så store som olietønder

I USA ser man sneruller lidt oftere på blandt andet prærien i Midtvesten, og det er også her, at man har navngivet fænomenet, der på engelsk hedder snow rollers.

Sneruller kan i USA opnå størrelse som olietønder. Det mest almindelige er sneruller i størrelser fra golfbolde til baseballs.

De største dannes i forbindelse med snestorme, hvor temperaturen er tæt på frysepunktet. I Sverige har man set sneruller med en diameter på 80 centimeter. Den største, der er observeret, er 90 centimeter i diameter og er set i Østrig i 1944.

Snerullerne danner ikke en rigtig kuglerund snebold, men en cylinder, ligesom når en snemand skal rulles.

De horisontale sneruller er de mest hyppige, men en sjælden gang imellem kan der opstå de vertikale, som på bilruden herunder.