Vinteren i Europa blev den næstvarmeste nogensinde
I Danmark blev vinteren både varmere og vådere end normalt.
Vinteren i Europa skriver sig endnu en gang ind i de klimatologiske historiebøger.
Ifølge EU's klimatjeneste, Copernicus, blev den nemlig 1,44 grader varmere end normalt. Det normale temperaturniveau henviser til den samlede middeltemperatur for de tre vintermåneder i perioden 1991-2020.
Det gør vinteren til den næstvarmeste vinter, der nogensinde er blevet registreret i Europa – kun overgået af den ekstremt varme vinter 2019-2020, der med længder er den varmeste registreret i Europa.
Her har det været varmest
Generelt er det stort set hele Europa, der har haft det varmere gennem hele vinteren.
Men særligt den nordlige del af Skandinavien og Østeuropa har haft det ekstraordinært varmt med en temperaturafvigelse på mellem tre og fem grader over det normale.
De eneste steder i Europa, der har haft det koldere end normalt, er Island, enkelte steder i det sydlige Norge og den centrale del af Sverige.
Ekstrem varme satte skisportssteder under pres
Noget af den mest ekstreme varme, der indtraf i den europæiske vinter, skete lige efter nytår.
Her rullede voldsom varme hen over den centrale del af Europa, og hundredvis af nye varmerekorder blev en realitet i flere lande. Nogle steder blev det helt sommerligt varmt med næsten 20 grader på termometret.
Et af de lande, der kunne sætte hak ud for ny varmerekord, var blandt andet Danmark, der med en 12,6 graders varm nytårsnat satte ny varmerekord for januar.
Den ekstreme varme gav problemer for flere europæiske skisportssteder, der simpelthen manglede sne på pisterne.
Klimaforandringer giver varmere vintre
I de sidste ti år har der ikke været en vinter i Europa, der har været koldere end normalt. Og netop de varme vintre skyldes især de stigende globale temperaturer som følge af klimaforandringerne.
Netop i år har den meget milde vinter nok fået flere europæiske lande til at ånde lettet op. På grund af krigen i Ukraine har der nemlig været en frygt for, at en iskold vinter på tværs af Europa kunne udløse en omfattende energikrise.
Men her har den ekstremt milde vinter været med til at lægge låg på energipriserne.
På den langsigtede bane er der ifølge Reuters dog stadig grund til bekymring. De høje vintertemperaturer udgør nemlig en betydelig risiko for dyrelivet og landbruget.
Den danske vinter blev varm og våd
I Danmark blev vinteren som så mange andre steder også varmere end normalt.
Middeltemperaturen for december, januar og februar endte på 3 grader, hvilket er en grad over det normale. Selvom det er varmt, er det langtfra nogle af de varmeste vintre herhjemme.
Her er det ligesom resten af Europa vinteren 2019-2020, der med en middeltemperatur på 5 grader topper listen over de varmeste vintre.
Ellers er det særligt på nedbørsfronten, at vinteren 2022-2023 stikker ud. I løbet af hele vinteren faldt der 244,7 millimeter nedbør, hvilket gør vinteren til den niende vådeste nogensinde i Danmark.
Det kan vi især takke januar for, der på målstregen endte med at sætte ny nedbørsrekord.