Vejr

Næsten en halv meter sne – største snedybde i Danmark i fem år

I Nordjylland ligger der op mod 48 centimeter sne.

Store dele af Nordjylland er indhyllet i et snedække, der nu er det tykkeste, der er målt i Danmark i fem år.

Det er især i Vendsyssel, at snemængderne er meget store – og jo længere mod nord man kommer, jo mere sne ligger der på jorden.

Lørdag morgen blev der ved en af DMI's officielle snedybdestationer målt hele 48 centimeter sne på jorden.

Den største snedybde blev målt i Uggerby nær Hirtshals i det nordlige Vendsyssel. Samme sted lå der torsdag 34 centimeter sne, mens snedybden var øget med 10 centimeter fredag, hvor der blev målt 44 centimeter.

Snebyger fredag aften gav så yderligere 4 centimeter sne, så den totale snedybde lørdag morgen var på 48 centimeter.

Snedybden er målt på en plan flade, og der er dermed ikke tale om en snemåling i en snedrive.

Største snedybde i Danmark i fem år

Med lørdagens foreløbigt højeste snedybde i forbindelse med kuldeperioden her i marts, er det nu en realitet, at snedybden i Nordjylland er den største målt noget sted i Danmark i fem år.

Tilbage i december blev der målt 45 centimeter sne i Kliplev i Sydjylland, men den snedybde er altså nu overgået. Dermed skal vi tilbage til starten af marts 2018 for at finde en større snedybde i Danmark.

Dengang blev der både 2. og 3. marts målt 49 centimeter sne på Bornholm i forbindelse med et intenst kuldefrembrud, der begyndte i slutningen af februar 2018.

Samtidig er snedybden på 48 centimeter blandt de højeste, der er målt i marts overhovedet. Det skal dog siges, at målinger af snedybde længere tilbage i tiden kun blev udført ved et begrænset antal vejrstationer, hvilket ikke gør det til en meget robust statistik.

Lørdag morgen er der snedække i cirka 60 procent af landet, men mange steder på Fyn, Sydsjælland og Lolland-Falster har der stort set ingen sne været i den sidste uge.