Vejr

Her varer vinterbadesæsonen til maj

TV 2 VEJRET tager temperaturen på årets vinterbadesæson. Vejrbilen er kørt til Grenaa.

Selvom kalenderen siger forår, er det stadig muligt at vinterbade – eller i hvert fald at bade i vinterligt koldt vand – rundt om Danmark.

Solen står endnu ikke højt nok på himlen, til at opvarmningen af havene begynder.

Derfor kan man her i marts fortsat godt kalde sig vinterbader, hvis man spørger vinterbaderne, der to gange om ugen mødes om morgenen ved Kattegatcentret for at bade i det iskolde vand ud for Grenaa.

TV 2s vejrbil er kørt til Jyllands næsetip for at gøre status på vinterbadesæsonen 2022/23.

- Det har været en dejlig sæson, men med klimaforandringerne kunne vi godt mangle en rigtige vinter, hvor man hakker hul i isen og går ned i et lille hul. Det har vi ikke haft i år, siger Lone Thybo Mouritsen, der er forskningsleder ved Kattegatcentret og står for centrets vinterbadningsaktiviteter.

Blæst kan drille

Hun understreger dog, at sæsonen 2022/23 har været helt okay. Noget af det vejr, som generer mest, er nemlig blæsevejr, og det har ikke været så slemt i år.

Ud over blæst er det mest intense vejr, hvis der er sne i luften og grødis i vandet.

- Så kan man virkelig mærke, at det er koldt. Det prikker i forvejen hele kroppen, når man kommer ned, men når der er grødis, kan det virkelig mærkes, siger hun.

Flot vejr

Da vejrbilen kommer forbi, er der høj blå himmel, næsten vindstille og en temperatur kun lige over frysepunktet.

Solen er samtidig ved at stå op over Kattegat, og det kan næsten ikke tænkes smukkere.

Vinterbaderne mødes ved Kattegatcentret omkring klokken otte, og dermed er det også perfekt, når solen står op dér.

- Det kan godt være rimelig magisk, når det lige præcis passer med, at solen står op over Kattegat. Sådan nogle dage her er vinterbadning fantastisk, siger Lone Thybo Mouritsen.

Inden solopgangen bliver tidlig nok til at ramme morgenbadeholdet, har de ofte lanterner med, hvilket skaber en helt særlig stemning i tusmørket.

Kan man vinterbade i foråret?

Selvom der ikke er nogen officielle regler for, hvornår vinterbadning ”tæller”, er der mange meninger.

Nogle siger, at det er kalenderen, der bestemmer, mens andre siger, at når bare vandet er under otte grader, så kan det være det samme. Og så er der også spørgsmålet, om hovedet skal under vandet.

I Grenaa er de dog afklarede omkring det med sæsonen.

- Vi bliver ved med at kalde det vinterbadning indtil 1. maj. Nogle gange er det vinterbadning, andre gange er det reelt mere sommerbadning under lidt køligere forhold, men vi bliver ved indtil 1. maj, siger Lone Thybo Mouritsen.

For de mange vinterbadere, der mødes med forskningschefen to dage om ugen, er vinterbadningen nærmest blevet en livsnødvendighed.

- Det er fantastisk i dag. Det er rigtig godt. Omkring fem grader, tror jeg. Det er dejligt, siger vinterbaderen Gert Jensen, mens han står på trappen ned i Kattegats friske vand.

- Den her kulde giver sådan et mentalt hip forhold til hele dagen. Jeg føler også, at det er lidt sundt. Jeg bliver gladere og i bedre humør af det, lyder det videre.

Gert Jensen mener, at det har været en god vinterbadevinter.

- Sæsonen har nok været varmere end normalt, tror jeg, men det er okay. Der skal helst ikke være for meget frost, så bliver det lidt træls, siger han.

Og det med humøret er der nok noget om, bekræfter Lone Thybo Mouritsen. Sådan har hun det også selv.

- På denne årstid tid har man ikke mange intense naturoplevelser, men det har man, når man vinterbader. Så kan man opleve og mærke vejret, siger hun.

Badevandet er lige nu 3,6 grader i gennemsnit, og det er 1 til 2 grader varmere end normalt for årstiden.

Du kan altid følge badevandstemperaturen i TV 2 VEJRETs app, som du kan hente gratis i din app-store.