Vejr

Har du også set det? Særligt fænomen opstået i tågen

De seneste dages rolige forårsvejr har været optimalt for dannelse af de såkaldte tågebuer.

Foråret er i den grad kommet fra land med smukt vejr.

Stabilt og solrigt vejr har de seneste dage domineret over Danmark, hvilket helt sikkert har givet forårsfornemmelser hos mange.

Men det rolige vejr har haft sin pris.

De seneste par nætter har nemlig budt på både køligt og klart vejr, hvilket har dannet tåge og dis mange steder. Langs kysterne har den lavthængende tåge varet ved et godt stykke op af formiddagen.

I overgangen fra det disede vejr til det solrige forårsvejr har der været en kombination af tåge og solskin.

Netop denne kombination har givet anledning til, at specielle hvide buer er trådt frem på himlen.

I familie med regnbuer

De hvide buer kaldes for en tågebue og er tætbeslægtet med de farvestrålende regnbuer. De dannes også på næsten samme måde.

En regnbue træder frem på himlen, når sollyset rammer en regndråbe. Regndråberne er så store, at lyset kan brydes i alle regnbuens farver, der på dråbens 'bagvæg' bliver reflekteret tilbage til iagttageren.

At farvespillet i en regnbue træder frem, skyldes, at det hvide sollys indeholder mange forskellige farver.

Samme fremgangsmåde sker i en tågebue bare med den afgørende forskel, at dråberne i en tågebue er meget mindre end i en regnbue.

Dermed overlapper de brudte farver hinanden, og det samlede lys, som bliver reflekteret tilbage til iagttageren, fremstår som hvidt.

Regndråber er med en diameter på 0,5 millimeter 10 gange så store som tågedråber, der blot har en diameter på 0,05 millimeter.

Danskernes vejrbilleder

TV 2 VEJRET bruger billeder fra danskerne i både vores vejrudsigter og til artikler her på hjemmesiden og vores app. Du kan også indsende både billeder og video til TV 2 VEJRET. Det gør du her.

Fredag morgen er der igen tåge mange steder, der forventes at lette i løbet af formiddagen. Dermed er det igen muligt at spotte de særlige buer, når tågen er ved at blive fjernet af forårssolen.