Vejr

Vinterens sidste måned var næsten uden vinter

Til gengæld bød februar både på mere solskin og mindre nedbør end normalt.

Kalendervinteren er officielt forbi, men den netop overståede februar bød på alt andet end vintervejr.

Med en gennemsnitstemperatur på hele 3,7 grader blev februar 2,2 grader varmere end det vi kan forvente i henhold til klimanormalen. Klimanormalen er betegnelsen for gennemsnittet af 30-års perioden fra 1991 til 2020.

Normalt er februar årets koldeste måned, men ikke desto mindre blev måneden varm. Middeltemperaturen gjorde februar til den delt 12. varmeste februar, der er målt i Danmark siden de landsdækkende temperaturmålinger påbegyndtes i 1874.

Mindre frost og meget mindre sne end normalt

I løbet af februars 28 dage var der 9,3 frostdøgn. Frostdøgn er døgn, hvor temperaturen når under frysepunktet, og decimalerne skyldes, at man også tager højde for, hvor stor en del af landet, der oplever frost.

Det normale antal frostdøgn i februar er 14,9, så antallet var noget under det normale.

Endnu mere grelt ser det ud, når antallet af døgn med snedække kommer i betragtning. Februar er normalt årets mest snerige måned med 7,4 døgn med snedække i gennemsnit.

I netop afsluttede februar blev der dog kun registreret 0,4 døgn med snedække, hvilket er så lavt et antal, at det kun syv gange tidligere er indtruffet i årets sidste vintermåned.

Månedens lavest temperatur på minus 6,5 grader var også betydeligt højere end normalt, og på hele syv forskellige dage af februar steg temperaturen til mindst 10,0 grader.

Mere sol og mindre nedbør

Det var ikke kun temperaturen, der blev højere end normalt. Mængden af solskin endte også over det normale med 88,4 timers solskin fordelt over hele landet. Til sammenligning er det normale antal solskinstimer 69,2 timer.

Samtidig bød februar på mindre nedbør end normalt. I alt faldt der 43 millimeter regn, hvilket er 7,3 millimeter under det forventede for en gennemsnitlig februar.

Det var blæsende af flere omgange, og blæsten kulminerede 17. februar, hvor stormen Otto ramte Danmark med middelvinde på 27,3 meter per sekund og vindstød på hele 38,1 meter per sekund.