Vejr

Nordlys over Danmark gav et fantastisk syn

Mandag aften er der igen mulighed for at se nordlysets farver på himlen.

Søndag aften og natten til mandag blev himlen over Danmark malet i alverdens farver.

Langt mod nord ramte en kraftig solstorm (kraftige eksplosioner i Solens øvre atmosfære, red.) nemlig Jordens atmosfære, hvilket gav synligt nordlys i det meste af Sverige og flere steder i Danmark.

Det fik mange af TV 2 VEJRs seere til at finde kameraet frem og forevige de smukke farver på den mørke vinterhimmel.

Nordlyset, der går under det latinske navn aurora borealis, kunne ses over en stor del af landet. Men særligt fra det nordlige Jylland og Nordsjælland har TV 2 modtaget bunkevis af billeder.

Billedet herunder er fra Nørresundby ved Aalborg, hvor nordlyset – på trods af lysforurening – træder tydeligt frem.

Også i København var nordlyset af en sjældent kraftig karakter.

Normalt er nordlys ikke synligt i storbyen på grund af lysforurening. Men som det kan ses af billedet herunder, lyste nordlyset flot op over Københavns tage.

Andre steder var lysforureningen derimod intet problem. For eksempel over Skjern Enge i Vestjylland, hvor himlen lyste op i grønne, røde og lilla nuancer.

Samme farver trådte frem lidt længere mod nord i Thy, der typisk er et godt spot for nordlys.

Et andet godt spot for nordlys er den nordsjællandske kyst. Det var også tilfældet i den her omgang, hvor udsigten fra Gilleleje ud over vandet var ekstra betagende.

Sådan opstår nordlys

Nordlys befinder sig over de arktiske områder i den såkaldte ionosfære mellem 90 og 500 kilometers højde.

Danskernes vejrbilleder

TV 2 VEJRET bruger billeder fra danskerne i både vores vejrudsigter og til artikler her på hjemmesiden og vores app. Du kan også indsende både billeder og video til TV 2 VEJRET. Det gør du her.

Som det fremgår af nedenstående satellitfoto, kunne nordlyset ses fra rummet som en lysende stribe på tværs af Skandinavien.

Lyset udløses af elektriskladede partikler fra solen, der rammer Jordens magnetfelt i forbindelse med kraftige eksplosioner i Solens øvre atmosfære. Disse eksplosioner kaldes også for solstorme.

De elektrisk ladede partikler går i forbindelse med ioniserede atomer og udsender det fluorescerende lys, som kan ses på himlen.

Nordlys dannes af ladede partikler fra Solen, der rammer ind i Jordens magnetfelt og dermed danner de smukke farver på himlen. Video: Jonas Damsbo

Farverne afhænger af, hvilke stoffer der påvirkes. Den mest normale farve er grøn, hvilket udløses af iltatomer. Rødlige farver udløses af ioniseret nitrogen.

Nordlys kan være svært at se med det blotte øje i Danmark, men med et kamera og lidt tålmodighed kan fænomenet give et flot resultat. Også her i landet.

Ny chance for nordlys

Hvis man missede aftenens og nattens nordlys, er der en ny chance natten til tirsdag.

Flere steder er der udsigt til klart vejr, og særligt i den norvestlige del af Jylland er der gode chancer for at se nordlys.

Dog kan tåge forekomme i løbet af nattetimerne, hvilket vil ødelægge mulighederne for at se nordlysets farver. Risikoen for tåge er størst inde over land, og derfor er det med at søge mod kystnære områder.