Vejr

Anja Robanke har valgt et liv på fire hjul

Selv efter flere år som fuldtidsnomade kunne fynsk kvinde ikke drømme om at slå sig fast ned.  

Når Anja Robanke står ud af sengen om morgenen, har hun ikke langt ud på badeværelset eller køkkenet.

Faktisk har den 42-årig fynbo ikke langt nogen steder hen i sit hjem.

De sidste 3,5 år har hun levet som fuldtidsnomade på bare 12 kvadratmeter i en autocamper, hvorfra hun også passer sit arbejde som freelancegrafiker, fotograf, foredragsholder og forfatter.

Og når man lever på den måde, kommer vejret helt tæt på. I øjeblikket holder hun for eksempel temperaturen på bare 16-18 grader.

- Jeg hopper i en masse uldtøj og sidder med et varmt tæppe og drikker te. Jeg har ikke brug for 21 grader, som vi har hjemme i husene. Jeg har vænnet mig til at være en del af naturen, fortæller hun TV 2 VEJR, der har sat hende i stævne uden for autocamperen ved Davinde Sø uden for Odense.

Autocamperen har hun døbt Valter, og den følger hende i tykt og tyndt.

Beslutningen om at droppe tilværelsen med hus og have var en del af et minimaliseringsprojekt.

Hun begyndte at skille sig af med ting, hun ikke brugte eller egentlig ikke havde brug for, og til sidst valgte hun den totale frihed ved et liv på hjul i naturen.

Tæt på naturen

I modsætning til livet i et isoleret hus med termoruder er særligt temperaturen meget mere følsom i en autocamper.

Om vinteren skal der fyres med gas eller el for at holde varmen oppe, mens der om sommeren kan blive meget varmt. Den perfekte temperatur er, hvis der er 18 til 20 grader udenfor.

Ud over varme og kulde kan særligt vinden mærkes, når man sidder i en affjedret kasse med fire hjul.

Blev søsyg af stormen Otto

Det oplevede Anja Robanke, da stormen Otto sidste uge meldte sin ankomst.

Otto bankede ikke på døren, men ruskede i hele autocamperen, der holdt med siden op mod vindretningen.

Anja Robanke fik drejet vognen, så snuden vendte mod vinden, men det var stadig ikke sjovt at side indenfor, mens Otto rasede på den anden side af de tynde vægge.

- Jeg har en tendens til at blive søsyg, når jeg er i bilen, og der er meget vind. Derfor prøver jeg altid at finde et sted med lidt læ, siger hun.

Og Otto beskriver hun som en ”meget gyngende oplevelse.”

- Det kom i stød, og så kunne der godt være lidt stille, og så kom der pludselig et ordentlig ryk igen. Jeg fik mig i læ for vinden og i sikkerhed, men jeg brød mig faktisk ikke meget om det, siger hun.

Storm over Island

Det danske vejr er dog ingenting i forhold til udlandet.

Her har Anja Robanke oplevet at sne inde, ligesom hun på Island har oplevet så kraftig storm, at hun kunne læne sig helt ned i vinden.

- Vi lagde os ned og stod simpelthen helt skrå i vindretningen. Island er helt sikkert det vildeste, jeg har oplevet med vind og vejr, siger hun.

Slår sig ikke ned igen

Selvom vejret kan ruske godt og grundigt i hendes rullende hjem og arbejdsplads, drømmer Anja Robanke dog ikke om at slå sig ned på en fast matrikel igen.

- Aldrig. Aldrig, gentager hun med et grin og forsætter:

- Jeg vil have mere. Jeg er slet ikke færdig endnu. Jeg bliver ved med at trille så længe, at det er sjovt, jeg har det godt, og jeg kan få min forretning til at køre rundt.