Vejr

Historisk cyklon har kurs mod Madagaskar

Den tropiske cyklon Freddy kan blive den blot anden cyklon, der tager turen hele vejen fra Indonesien til Madagaskar.

En kraftig cyklon har kurs mod Madagaskar. Cyklonen Freddy befinder sig mandag øst for den afrikanske østat.

I skrivende stund er Freddy en kategori 4-cyklon og giver dermed voldsomt vejr til de små østater Mauritius og Reunion Island.

Her er der det næste døgns tid foruden den kraftige vind også udsigt til store mængder nedbør, hvilket giver risiko for oversvømmelser og farlige jordskred.

I løbet af tirsdagen forventes Freddy at gå i land på Madagaskar, hvilket er historisk, da Freddy har bevæget sig hele vejen fra Indonesien.

En af de længste stormbaner nogensinde

Freddy har indtil videre været en ganske langvarig cyklon, der allerede blev dannet 6. februar ud for den indonesiske kyst.

Tropiske orkaner og Saffir-Simpson-skalaen

En tropisk storm eller orkan er et uvejr bestående af kraftige tordenbyger og stærke vinde. De dannes over tropiske havområder på minimum 5° nordlig eller sydlige bredde, hvor vandet er varmere end ca. 27 grader.

De dannes dermed fundamentalt anderledes end storme og orkaner på vores breddegrader, som opstår på grund af temperaturforskelle mellem nord og syd.

I Atlanterhavet og den østlige del af Stillehavet kaldes de tropiske orkaner for hurricanes, og det gør vi også herhjemme for at adskille dem fra vores 'hjemlige' storme og orkaner. I den vestlige del af Stillehavet kaldes de tyfoner. I Det Indiske Ocean og omkring Australien kaldes de tropiske cykloner.

Tropiske orkaner klassificeres normalvis efter vindhastigheden på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra 1 til 5, hvor 5 er kraftigst:

Tropisk lavtryk: >17,5 m/s
Tropisk storm: 17,5 - 32,5 m/s
Kategori 1: 32,5 - 42,4 m/s
Kategori 2: 42,5 - 49,9 m/s
Kategori 3: 50,0 - 57,9 m/s
Kategori 4: 58,0 - 68,9 m/s
Kategori 5: > 69,0 m/s 
 

Siden da har cyklonen rejst cirka 7000 kilometer på tværs af Det Indiske Ocean. Og det er kun sket én gang i historien, at en cyklon har rejst så lang en afstand i Det Indiske Ocean.

Det var i 2000, hvor cyklonen Leon-Elline også tog den lange rejse fra Indonesien til Madagaskar.

Med den lange stormbane skriver Freddy sig over i historiebøgerne. Undervejs har cyklonen varieret i styrke, og hele tre gange har Freddy været en kategori 5-cyklon.

Rammer som en kategori 3

Når Freddy går i land på Madagaskar, forventes vindstyrkerne at ligge på omkring 200 kilometer i timen. Det svarer til en kategori 3-cyklon.

Hårdest vil det gå ud over den østlige del af øen, mens cyklonen mister pusten, efterhånden som den passerer Madagaskar.

Natten til torsdag forlader Freddy Madagaskar og bevæger sig videre til det afrikanske kontinent. Nogle prognoser spår, at Freddy kan ramme Mozambique som en kategori 1-cyklon.

Ud over ødelæggende vinde kommer der også store mængder nedbør, hvilket giver stor fare for blandt andet oversvømmelser.

På den østlige del af Madagaskar kan man i løbet af tirsdag og onsdag få i underkanten af 300 millimeter regn. I Mozambique er der udsigt til endnu større nedbørsmængder, hvor der inden weekenden kan komme over 500 millimeter regn.

Til sammenligning falder der i gennemsnit knap 760 millimeter nedbør i Danmark på et helt år.

Freddy rammer Madagaskar blot en måned efter, at cyklonen Cheneso kostede 33 menneskeliv.