Vejr

Cyklonen Gabrielle fører nu til national undtagelsestilstand i New Zealand

Selvom det værste uvejr er overstået, så vil oversvømmelserne fortsat udvikle sig med fare for jordskred og tab af menneskeliv.

Den tidligere cyklon Gabrielle ramte mandag New Zealands nordø og har siden raset med voldsomme skybrud og orkanstød.

Ødelæggelserne fra uvejret har fået New Zealands regering til at erklære national undtagelsestilstand.

Der er massive oversvømmelser i store dele af det nordlige New Zealand, og 225.000 mennesker er uden strøm tirsdag.

Ifølge BBC har premierminister Chris Hipkins sagt, at begivenheden er New Zealands største vejrkatastrofe i et århundrede.

Endnu over 100 millimeter regn

Selvom den mest intense regn er overstået, så er der fortsat skybrud og lokalt måske 100 millimeter regn i vente. Generelt ventes mellem 50 og 100 millmeter regn i de østlige dele af New Zealand.

Det vil derfor føre til nye oversvømmelser, så problemerne kan endnu vokse. Især nær floder skal man passe på - også efter regnen hører op. Der er forsinkelser på oversvømmelserne nær floderne, og forsinkelserne er størst ved kystbyer, hvor floderne har udløb.

Oprydningsarbejdet får bedre vilkår fra onsdag, som Gabrielle bevæger sig væk fra New Zealand. Det vil først få vinden til at aftage, og nedbøren svækkes.

Vild våd begyndelse på 2023

New Zealand har været enormt hårdt ramt af uvejr i 2023. I slutningen af januar førte skybrud til fire dødsfald i New Zealands største by.

Aucklands 1,5 millioner indbyggere har allerede fået 540 millimeter regn. Det er cirka halvdelen af den regn, som der normalt kommer på et helt år. Til sammenligning får Danmark normalt omkring 750 millimeter regn.

Undtagelsestilstand ved pandemi og jordskælv

New Zealand har to gange tidligere erklæret national undtagelsestilstand. Første gang var ved jordskælvet i Christchurch i 2011, hvor 185 mennesker mistede livet. Anden gang var ved begyndelsen af Covid-19 pandemien.