Den grønne komet passerer Jorden
I nat kommer kometen C/2022 E3 (ZTF) tættest på Jorden – desværre vil Månen spolere festen.
Først en disclaimer. Den er ikke længere muligt at se med det blotte øje, men har man det rette udstyr, er det her onsdag aften og nat, at teleskopet skal rettes mod himlen.
Kometen C/2022 E3 (ZTF) har leget kispus med os, og det er ikke lykkedes TV 2 Vejret at få nogen observationer, hvor der ikke er brugt særligt udstyr.
Da Månen var tilstrækkelig svag til, at man muligvis ville kunne have set kometen fra Jorden, var himlen dækket af skyer.
Siden hen er Månen taget til og vil nu give et for kraftigt lys til, at det selv på de allermest lysfattige steder vil give mening at rette blikket mod himlen.
For tæt på fuldmåne
I nat er bare fire døgn før fuldmåne, så Månen vil nu sprede alt for meget lys på himlen til, at kometen vil kunne ses, selvom den i princippet vil lyse nok op på himlen.
Men det vil være relativt skyfrit i nat, og det er samtidig her, at kometen vil være tættest på Jorden, så det er ved at være sidste chance i denne omgang.
Allerede i morgen vil skyerne igen trække sig sammen over Danmark.
Så det er altså nu. Eller om 50.000 år når kometen kommer igen.
Når kometen i nat passerer det allertætteste punkt til Jorden, vil den være 42 millioner kilometer borte.
C/2022 E3 (ZTF) kaldes også den grønne komet, da den lyser grønt op på himlen.
Se mod nord
Kometen bevæger sig i en bane mellem Karlsvognen og Nordstjernen.
Hvis du vil kaste et blik i dens retning i nat, skal du tage stykket mellem vognens ”bagende” og Nordstjernen og cirka finde midten.
Dernæst skal du trække samme afstand ud fra den linje i retning væk fra Karlsvognen.
Så vil den stå der og lyse grønt, men du vil med garanti ikke kunne se den med det blotte øje.
Har du udstyret i orden, kan du til gengæld være heldig at få et flot billede, som Jens Arthur Andersen over artiklen her.