Vejr

Sæler forvirret af varmt vejr – kan ikke finde motivation til at spise

Når vejret er for varmt til det tykke lag vinterspæk, gider sælerne ikke lege.

Der har ikke været meget vinter over vinteren i år – i hvert fald ikke, hvis man spørger sælerne hos Fjord&Bælt i Kerteminde.

Sælerne synes simpelthen, at det er for varmt, og derfor gider de ikke at lege, som de plejer.

- Dyrene er vant til at tage en masse på om efteråret, så de er klar til vinteren, men nu har de det for varmt, forklarer Kirstin Anderson Hansen, der er biolog og leder af dyretræning og forskning hos Fjord&Bælt.

De høje temperaturer forvirrer sælerne, så de ikke kan gennemskue, om de skal tage på eller tabe sig.

Vejret går i hormonerne

Det skiftende vejr påvirker dyrenes hormonniveau, så de nogle gange ikke engang gider spise de fisk, der bliver kastet hen til dem.

Vandet, hvor sælerne lever, plejer at være omkring 2 grader på nuværende tidspunkt, men ligger her halvvejs gennem vinteren på 6-7 grader.

Sælerne har det fint, understreger Kirstin Anderson Hansen, men de er ikke så legesyge som normalt.

- Temperaturen gør en kæmpe forskel for deres motivation. Hvorfor er det ikke koldt nu? Nogle gange kan de godt være lidt forvirrede, siger hun.

Godt sælvejr

Favoritvejret for en sæl afhænger af årstiden, men for øjeblikket er det altså alt for varmt.

- Godt vejr for en sæl lige nu er, hvis luften og vandet er omkring 0 grader. Det er det, de er bygget til, siger Kirsten Anderson Hansen.

De svømmende pattedyr har på flere områder en anden holdning til vejret end mennesker.

- Storm, regn eller sne påvirker dem ikke. Det er de ligeglade med, men de er sindssygt gode til at høre. Tre gange bedre end os, og vinden kan larme på et højt niveau, som vi ikke nødvendigvis kan høre. Det kan til gengæld stresse dem, siger hun.

Forår på vej

Kirsten Anderson Hansen forventer, at der kommer mere liv i sælerne inden længe.

- Når deres hormoner pludselig begynder at sige: "Okay, nu kommer sommeren, nu skal vi af med det her spæklag," så bliver de mere aktive, forklarer hun.