Vejr

Muligt vejrskifte kan give ny vejrrekord

Ustadigt vejr i slutningen af måneden kan sikre en ny nedbørsrekord.

Januar har i lange perioder været domineret af sjaskvådt vintervejr.

Indtil videre er det blevet til 111,5 millimeter nedbør, hvilket er noget mere end den normale nedbørsmængde for hele januar, der lyder på 65,3 millimeter.

Derfor har der gennem måneden været spekuleret i, om det kunne blive til en ny nedbørsrekord. Rekorden for den vådeste januar er fra 2007, hvor der faldt hele 123 millimeter nedbør, men det kan der måske blive lavet om på.

I den seneste periode har prognoserne generelt været til den tørre side, og en ny nedbørsrekord har hængt i en tynd tråd – indtil nu.

For nu viser nogle prognoser, at der frem mod månedens afslutning kan falde op mellem 12 og 16 millimeter nedbør på landsplan.

Dermed er spændingen stadig intakt, da det altså kan sikre en ny nedbørsrekord for januar.

Ustadig afslutning på måneden

Frem til fredag er der overvejende tørvejr i prognoserne, og i perioder kan det endda blive ganske solrigt.

Inden weekenden er det kun onsdag, der en kort overgang ser ud til at byde på lidt regn.

Men i weekenden er der udsigt til, at vejret kan skifte karakter fra stabilt og tørt til vådt og ustadigt.

Særligt omkring ugeskiftet kan det blive meget spændende i forhold til ny rekord eller ej. Her peger nogle prognoser på, at et lavtryk sender et større regnvejr ind over landet.

Der er dog stadig en uges tid tilbage af måneden, og meget kan derfor stadig nå at ændre sig. Andre prognoser spår, at der kommer under 10 millimeter nedbør resten af måneden, hvilket ikke er nok til en ny rekord.

Dage med nedbør afbrudt

En af årsagerne til den våde januar er, at der skulle gå 22 dage, før der kom en dag med nul millimeter nedbør over Danmark. Faktisk blev søndag den første dag med tørvejr i hele landet siden 16. december.

I den periode er der faldet nedbør mindst ét sted i landet.

Særligt 4. januar druknede nærmest væk, da der i løbet af 24 timer faldt 21,1 millimeter regn. Så meget nedbør er der aldrig blevet registreret på et januardøgn i Danmark.