Vejr

Det stabile og kølige vejr fortsætter – næsten ingen regn på vej

Januar kan snuppe endnu en rekord i år.

De første tre uger af januar bød på daglige regnbyger, oversvømmelser og varme, men de seneste dage har vejret for alvor skiftet gear.

Nu er der udsigt til det stik modsatte, nemlig en periode med relativt stabilt vejr og kun en smule regn og kulde.

Den næste uges tid kommer nemlig i høj grad til at være præget af højtryk over Europa, som holder de fleste regnbyger på afstand og samtidig sender køligere luft, end man er blevet vant til, ned over landet.

Højtryksvejr mandag og tirsdag

Ugen lægger ud på samme manér, som weekenden er passeret – med stabilt højtryksvejr.

For de fleste betyder højtryk nok godt vejr og solskin, men om vinteren kan det nogle gange føre til det stik modsatte.

Om vinteren er der nemlig tendens til, at et tykt lag lave stratusskyer dannes i forbindelse med højtryk, som kan give lange perioder med overskyet vejr uden kig til solen.

Mandagen byder på køligt vejr med temperaturer som 0 og 3 graders varme, og lokalt holder temperaturen sig under 0 hele dagen.

Der er risiko for enkelte små slud- eller snebyger i løbet af dagen, samtidig med at der ikke kommer megen plads til solen.

Tirsdagen ligner mandag til forveksling, dog uden byger, og måske lidt mere plads til solen.

Både natten til mandag og natten til tirsdag kommer der udbredt nattefrost, hvilket kan føre til glatte veje, så man bør være opmærksom, hvis man bevæger sig ud i trafikken.

Onsdag passerer en svag koldfront landet, og den giver en smule regn natten til torsdag. Den ser ud til at blive den eneste nævneværdige vejrbegivenhed frem til weekenden, hvilket står i stor kontrast til de første uger af det nye år, hvor den ene front efter den anden passerede landet.

Koldfrontspassagen sender en ny omgang kold luft ned over landet, og det giver fortsat mulighed for udbredt nattefrost.

Det bliver dog aldrig rigtig vinterkoldt den næste uges tid, da dagstemperaturerne for de fleste ligger på et par graders varme.

Næsten ingen regn på vej – spænding om nedbørsrekord

I de første par uger af det nye år virkede det til, at rekorden for den vådeste januar nogensinde var i overhængende fare for at blive slået.

Men med vejrets nye gearskift ser det nu ud til, at rekorden på 123,0 millimeter på landsplan fra 2007 bliver svær at slå.

Til og med i dag er der faldet 111,6 millimeter regn på landsplan i januar, så der mangler stadig 11,4 millimeter for at snuppe rekorden.

De seneste prognoser fra det fælles europæiske vejrprognose center, ECMWF, viser, at der kan falde omkring 10 til 12 millimeter regn på landsplan frem mod 31. januar.

Der er dog en del usikkerhed på banen af det lavtryk, som passerer landet næste søndag og giver de millimeter, der skal til for at komme over nippet.

Dermed er der lagt op til en vejrmæssigt spændende afslutning på januar, hvor måneden kan snuppe endnu en vejrrekord.