Vejr

Surfere nød stormvejret – til havs

Når vejrudsigten siger storm, vil de fleste nok holde sig inden døre, men sådan ser man ikke på det i Vorupør.

Søndag gik årets første storm ind over Danmark, og i den nordvestjyske by Vorupør fik det en flok surfere til at hoppe i våddragterne.

- Vi tager faktisk ud i næsten al slags vejr, siger Alexander Bengtsen, der var en af surferne på de store stormvejrsbølger, til TV 2.

Alexander Bengtsen driver det lokale iværksætterfællesskab Surf & Work – selv betegner han sig som kreativ vicevært – og er forperson for klubben Surfcompagniet Nr. Vorupør.

I Vorupør og Hanstholm kan surferne få glæde af bølgerne og samtidig ligge beskyttet af den lokale mole.

Andre steder langs den jyske vestkyst kan det ikke anbefales at forsøge sig med surfing under helt så barske forhold.

- Der er ikke den samme læ, og hopper du ud der, kan du risikere at drive til England, uden at du kan stille ret meget op, siger Alexander Bengtsen.

Når bølger og strøm følges ad

Inden Alexander Bengtsen og hans mange surferkammerater tager ud til vandet, vurderer de strømforholdene.

- Bølgerne går indad, og hvis strømmen går udad, kan man se det på krusningerne. Det er ret nemt at se, siger han.

For surferne er det ikke så meget vinden og bølgerne, der kan skabe farlige situationer. Det er strømmen, der for alvor kan gøre det farligt.

- Det er bedst, hvis strømme går lidt indad, forklarer Alexander Bengtsen.

Hvis Alexander Bengtsen er første mand på stranden, bruger han lige lidt tid på at se situationen an. Hvis hans kammerater allerede er i vandet, går han ud.

Søndag var der flere i vandet, da han kom ned på stranden.

Selvom man er godt beskyttet af molen i Vorupør, fik vejrudsigten dog nogle af medlemmerne af det lokale surfermiljø til at blive hjemme:

- Der var 5-10 stykker ude, og på en normal dag med gode bølger kan vi være 30, men storm får nogle til at blive på land.

Ikke koldt på brættet

Selvom de fleste alene på grund af temperaturen nok vil betakke sig for at hoppe i Vesterhavet i januar, er kulden ikke noget stort problem for de nordvestjyske surfere.

Vandet er koldt, men det er ikke koldere, end at man kan holde varmen i en seks-syv millimeter tyk våddragt.

- Våddragten varmer vildt godt. Det er koldt, når man sidder stille, og det er koldt for ansigtet, når man ryger under vandet, men ellers er det faktisk lige så varmt som om sommeren.

Vindretningen kunne være bedre

Selvom stormen søndag var den kraftigste i 11 måneder, gav den ikke de forhold, som Alexander Bengtsen og hans kammerater havde sat næsen op efter:

- Det var en god dag, men der var dog ikke så fantastiske bølger, som vi havde håbet, men det afhænger meget af vindretningen.

Og måske er det også farligere at blive på land, hvor man kan blive ramt af tagsten og væltende træer?

- Herude er der i hvert fald ikke andet at få i hovedet end vand, griner Alexander Bengtsen.