Vejr

Januar nærmer sig 100 millimeter regn – her er der faldet mest

Mange steder er der lokalt faldet over 100 millimeter siden nytår.

Hvis der er én ting, der har været sikkert i januar indtil videre, så er det, at vi hver dag har kunnet forvente regn.

Regnen har silet ned i stride strømme, og allerede efter få døgn gjorde januarvejret sig vådt bemærket.

4. januar oplevede vi det vådeste januardøgn i dansk vejrhistorie, 2 dage senere faldt der lokalt over 25 millimeter regn, og siden da har flere større regnvejr lagt vejen forbi os.

Seneste skud på stammen var søndag, hvor der i forbindelse med stormen over landet faldt 5,7 millimeter regn på landsplan.

Det har nu bragt den samlede nedbørsmængde for januar – til og med mandag formiddag – op på hele 96,5 millimeter. Det er mere end 30 millimeter over den normale nedbørsmængde i årets første måned, der er på 65,3 millimeter.

Normalværdien blev allerede overskredet 11. januar, og siden er der altså faldet yderligere cirka 30 millimeter regn.

Selvom der ikke skulle falde en dråbe mere regn i resten af januar, ville måneden med 96,5 millimeter ende som den 10. vådeste januar i dansk vejrhistorie. Men der er mere regn på vej.

Vi kan passere 100 millimeter regn det næste døgn

Mandag er et nyt nedbørsområde i færd med at bevæge sig op over Danmark fra syd, og især i Jylland ender dagen med op til knap 10 millimeter regn, slud og tøsne. På landsplan er det derfor forventeligt, at vi passerer 100 millimeter regn på landsplan siden 1. januar.

Dette vil bringe indeværende januar op blandt de seks vådeste siden 1874, hvor de landsdækkende nedbørmålinger påbegyndtes i Danmark – og den vådeste siden den rekordvåde januar i 2007, hvor der faldt 123 millimeter regn på landsplan.

Lokalt er der faldet endnu mere

Én ting er de landsdækkende nedbørstal, noget andet er de lokale mængder af regn.

De varierer i sagens natur meget fra sted til sted – nogle steder er der faldet noget mindre end tallet på landsplan, men der er også adskillige steder, hvor nedbørmålerne allerede nu har registreret godt over 100 millimeter.

Det vådeste sted i Danmark er Holstebro i Vestjylland, hvor der er faldet 146,2 millimeter siden nytår. Derefter følger Blåhøj Kirkeby i Midtjylland, hvor der siden nytår er faldet 128,5 millimeter regn.

Både på Fyn, Sjælland og Bornholm er der derudover lokaliteter, hvor der er faldet over 100 millimeter siden månedens begyndelse.

Mere nedbør på vej

Der er fortsat udsigt til mere nedbør de kommende dage, og tirsdag kan der igen falde mellem fem og ti millimeter regn – denne gang mest i de østlige egne.

Selvom dagene herefter ser mere tørre ud, kan det samlede nedbørstal for januar i slutningen af denne uge ligge på mellem 105 og 110 millimeter. Dermed nærmer vi os rekorden på 123 millimeter, men det er fortsat for tidligt at sige, hvorvidt den for alvor er inden for rækkevidde.