Vejr

Vindstød af orkanstyrke ramte Danmark

Der blev målt middelvind af storm to steder i landet. Politiet melder om mange væltede træer.

Søndag passerede et dybt lavtryk landet, og det førte til vinterens første storm.

Mange steder blev der målt kraftige vindstød med meldinger om væltede træer landet over.

Lokalt blev der målt vindstød af orkanstyrke, og sidst på dagen blev det kraftigste vindstød i knap et år målt i Sønderjylland.

Her har det blæst mest i dag

Søndagens stormvejr har udbredt givet vindstød af stormstyrke, og lokalt har vindstødene ramt stærk storm. Tre steder er der i forbindelse med lavtrykket målt vindstød af orkanstyrke, hvor det kraftigste er målt på Rømø med hele 38,7 meter per sekund - næsten 140 kilometer i timen.

Det er det kraftigste vindstød, som er målt i landet siden stormen Malik, der gav anledning til vindstød på 40 meter per sekund i januar 2022.

Beauforts vindskala - inddelingen af vindstyrker i Danmark

I Danmark benyttes vindbetegnelser i henhold til den internationale Beaufort-skala.

Orkan: >32,6 m/s
Stærk storm: 28,5-32,6 m/s
Storm: 24,5-28,4 m/s
Stormende kuling: 20,8-24,4 m/s
Hård kuling: 17,2-20,7 m/s
Kuling: 13,9-17,1 m/s
Hård vind: 10,8-13,8 m/s
Frisk vind: 8,0-10,7 m/s
Jævn vind: 5,5-7,9 m/s
Let vind: 3,4-5,4 m/s
Svag vind: 1,6-3,3 m/s
Næsten stille: 0,3-1,5 m/s
Stille: <0,3 m/s

Ved Røsnæs Fyr blev der målt en middelvind på 25,9 meter per sekund, hvilket er over grænsen for storm.

Det er første gang siden stormen Nora i fjor, at der er målt middelvind af stormstyrke et sted af landet.

Også ved Blåvandshuks Fyr blev der søndag målt middelvind af stormstyrke med 24,9 meter per sekund.

Søndagens uvejr ramte i første omgang den vestlige del af landet, før det i løbet af eftermiddagen trak længere mod øst.

Det lavtryk, som gav anledning til søndagens storm, var noget af en hurtigløber, og de højeste vindhastigheder blev kun målt over forholdsvis korte perioder.

Video: Rune Zeitzen

Alligevel er der kommet mange meldinger om væltede træer fra de fleste af landets politikredse.

De mange væltede træer er formentligt resultat af den våde januar, som har mættet landjorden med regnvand, så træernes rodnet i mindre grad kan modstå den kraftige blæst.

De store mængder vand har også givet anledning til oversvømmelser, og i den kommende dage er der fortsat risiko for lokale oversvømmelser.

Ingen meldinger om ulykker

På trods af væltede træer, stilladser og løse tagsten har der endnu ikke været nogen meldinger om alvorlige ulykker som følge af vejret.

I Grenaa væltede en høj mur i blæsten og knuste ruder i en etageejendom. Her måtte beboerne evakueres, fordi der var fare for yderligere nedstyrtning, som risikerede at ramme dem på vej ind og ud af bygningen.

Det var dog ikke en opgave for politiet, og på trods af væltede træer og et væltet stillads, meldte vagtchef Lars Bisgaard ved Østjyllands Politi søndag eftermiddag om ”normal travlhed”.

Da stormvejret kom til Midt- og Vestsjælland, opfordrede politiet folk til at holde sig inden døre, hvis det var muligt. Også her var der mange væltede træer og desuden løse vejskilte, men heller ingen større ulykker.

Vejret fik dog konsekvenser for trafikken dagen igennem, selvom de største broer undgik at lukke for trafik. En overgang var kørsel med vindfølsomme køretøjer forbudt på Storebæltsbroen, mens det blev frarådet på Øresundsbroen og en række andre broer.

Der blev også aflyst enkelte færgeovergange, og DSB kørte med færre tog.