Vejr

I flere europæiske lande blev 2022 det varmeste år nogensinde

Herhjemme endte 2022 på en delt tredjeplads over de varmeste år.

2022 blev endnu et varmt år til historiebøgerne.

Og særligt i Europa blev det forgangne år ekstraordinært varmt.

Ifølge EU's klimaovervågning, Copernicus, endte 2022 med at blive det næstvarmeste år på kontinentet nogensinde. Det er kun 2020, der stadig er det markant varmeste år i Europa – hele 0,3 grader varmere end 2022.

Pånær Island oplevede samtlige lande, at middeltemperaturen for hele året endte over klimanormalen for 1991 til 2020. Her kunne flere lande notere sig det varmeste år nogensinde.

En stor del af Europa satte rekord

I nedenstående kort fremgår det, at det særligt er den vestlige og sydlige del af Europa, der havde det ekstremt varmt i 2022.

For de røde markerede lande gælder det, at der blev sat nye nationale varmerekorder for årsmiddeltemperaturen.

Det tæller store lande som Storbritannien, Frankrig, Spanien og Italien, men også mindre lande som Luxemburg, Schweiz og Irland.

Sammenlagt kan hele ti europæiske lande berette om nye varmerekorder, som ud over de nævnte lande også tæller Portugal samt Balkan-landene Slovenien, Kroatien og Bosnien-Hercegovina.

Det kan nævnes, at årets middeltemperatur i Storbritannien for første gang siden 1884 kravlede over 10 grader.

Udover de mange varmerekorder blev det i løbet af året til flere bemærkelsesværdige varmeperioder.

Blandt andet blev der svedt ekstra meget hen over sommeren, da Europa oplevede den varmeste sommer nogensinde med flere ekstreme hedebølger undervejs.

Den varme sommer blev fulgt op af det tredjevarmeste efterår i den europæiske vejrhistorie.

I Danmark blev det også historisk varmt

Andre lande havde det også meget varmt igennem hele sidste år. For eksempel fik landene lige syd for Danmark det andet eller tredje varmeste år i historien.

I Danmark endte 2022 med en middeltemperatur på 9,5 grader, hvilket gør året til det tredje varmeste år siden 1873. Som det fremgår af ovenstående tabel er det kun 2014 og 2020, der har været varmere.

Herhjemme var det især vinter- og efterårsmånederne, der trak op i det samlede regnskab, mens foråret og sommeren endte på omkring det normale.

På globalt plan ender 2022 med at blive det femte eller sjette varmeste år i historien.

Det er på trods af, at vejrfænomenet La Niña for tredje år i træk har haft en kølende effekt på den globale middeltemperatur.