Vejr

Dette sted på kroppen skal holdes varmt, hvis du vil undgå at blive syg

Virus trives i kulde, men du kan selv gøre noget for at formindske risikoen for en omgang influenza.

- Husk nu at tage varmt tøj på, så du ikke bliver syg.

De fleste af os har nok enten hørt eller sagt den sætning en del gange. Men bliver vi rent faktisk nemmere syge, når vi bliver kolde? Det har vi spurgt overlæge og professor på Rigshospitalet Bente Klarlund Pedersen om.

- Virus kan rigtig godt lide kulde, for virus formerer sig simpelthen mere, når det er koldt, så alene af den grund er der mere virus om vinteren, siger Bente Klarlund Pedersen.

Virus trives altså i lave temperaturer, og det gælder også, når det kommer til menneskekroppen.

Virus trænger typisk ind i kroppen via munden eller næsen. Og netop næsens temperatur er afgørende for, hvor nemt virussen trænger ind. Jo koldere den er, jo nemmere er det for virus at formere sig og trænge videre ind kroppen.

Forskning viser, at eksempelvis forkølelsesvirus formerer sig langt hurtigere ved temperaturer på 33-35 grader, som der typisk er i næsen, end det gør ved en kropstemperatur på 37 grader.

Derudover giver en kold næse en lavere blodgennemstrømning, hvilket i sidste ende påvirker immunforsvarets styrke. Skal du derfor formindske din risiko for at blive syg, er det en god idé at holde næsen varm.

- Det er jo lidt sjovt, at vi har så travlt med at putte hue og halstørklæde på, når det egentlig er langt vigtigere at holde næsen varm, hvis man vil undgå, at virus formerer sig og trænger ind, siger overlæge og professor Bente Klarlund Pedersen.

Føddernes temperatur spiller også en rolle

Udover at holde næsen varm, som i sagens natur kan være vanskeligt, er det også en god ide at holde fødderne varme. En undersøgelse fra Center for Forkølelse har nemlig vist, at selvom virus ikke trænger ind via fodsålerne, har temperaturen i fødderne alligevel en betydning.

Det viste sig nemlig, at flere mennesker udviklede forkølelse, fire-fem dage efter at de fik nedkølet fødderne i koldt vand, i forhold til en kontrolgruppe, som bare havde fødderne nede i en tom balje.

Mens man altså med fordel kan holde næsen og fødderne varme, kan det være svært at gardere sig helt mod virus netop om vinteren.

- I det vejr, vi oplever lige nu, som er koldt og klamt, vil vi naturligt være mere sammen indendørs, og her er det meget nemt for virus at hoppe fra person til person. Så hyppig håndvask eller afspritning er derfor alfa og omega for at forebygge forkølelse eller influenza, siger professor og overlæge Bente Klarlund Pedersen.