Vejr

Allerede nu har vi passeret en måneds nedbør – og der er mere på vej

Januar 2023 kan blive den vådeste nogensinde.

Regn, regn og atter regn.

Sådan vil mange nok beskrive vejret for den første del af 2023, hvilket da også er meget dækkende.

I gennemsnit falder der 65,3 millimeter nedbør i løbet af hele januar, men efter blot 11 dage af måneden, er der på landsplan kommet mere en 68 millimeter regn.

Dermed er der allerede kommet, hvad der svarer til mere end en måneds nedbør – og der er altså kun gået omkring en tredjedel af januar.

Det regnfulde vejr ser ud til at fortsætte et stykke tid endnu, hvilket kan sende nedbørsmængderne op omkring en ny rekord.

Her er der kommet mest regn

Generelt har det været en sjaskvåd indledning på det nye år i hele landet.

Men særligt i en stor del af Jylland og Nordsjælland har det være meget vådt. Her er der flere kommuner, som har fået over 70 millimeter regn siden 1. januar.

Mest er der kommet i Hjørring Kommune, hvor det indtil videre er blevet til 81,3 millimeter nedbør. Den 'tørreste' kommune er Guldborgssund med 46,6 millimeter regn, hvilket stadig er et stykke over en halv måneds nedbør.

De stor mængder nedbør har givet problemer flere steder i form af voldsomme oversvømmelser.

Jorden er nemlig så mættet, at den ikke kan indeholde mere regnvand. Samtidig er flere danske åer løbet over deres bredder som konsekvens af de meget store nedbørsmængder.

På vej mod ny nedbørsrekord

Onsdag 4. januar skrev sig ind i historiebøgerne, da det med 21,1 millimeter regn på landsplan blev det vådeste januardøgn i dansk vejrhistorie.

Men inden måneden er omme, kan endnu en nedbørsrekord blive en realitet.

Indtil videre har januar 2007 status som den vådeste januar nogensinde. Dengang faldt der 123 millimeter nedbør i løbet af en meget våd måned.

Denne status kan dog blive truet.

Den kommende periode ser det ustadige vejr nemlig ud til at fortsætte. Nedenstående prognose spår, at vi i løbet af de næste 10 dage kan få mellem 30 og 60 millimeter nedbør.

Hvis prognosen får ret, kan vi omkring 20. januar være tæt på en ny nedbørsrekord for årets første måned.